Преди пандемията властите са обслужвали около 1 000 възрастни

С 20 пъти се е увеличил броят на възрастните хора, които са поискали помощ от социалните служби в Атина. Преди пандемията властите са обслужвали по домовете им около хиляда пенсионери в града, които не могат да се справят сами. Тази седмица заявките за такава помощ са достигнали 20 000. Някои търсят психологическа подкрепа и човешки контакт в условията на социална изолация.

Богослуженията в Гърция ще се провеждат при затворени врати

Голяма част от разнасяните храни и лекарства са безплатни. Много гръцки компании са направили дарения за тази социална услуга.

„Много са добри, наистина правят живота по-лесен, особено за хора, които не могат сами да си напазаруват. Иначе аз, ако не беше забраната, излизам до пенсионерския клуб. Разхождам се с приятелките си”, каза Василики Калари, 83-годишна жителка на Атина.

Навън - само срещу SMS в Гърция

„Хората на определена възраст искат и да си поговорят с някого, защото са сами дни наред. Възприемат ни като съседи, които им помагат или дори като приятели. Някои споделят своите проблеми или много лични неща”, посочи общинският служител Йоанис Храсантакопулос.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП