Коментар на Светлана Склирис – българка, която живее там

От повече от две седмици съседите ни в Гърция имат право да напускат домовете си, само след като поискат със съобщение и получат по същия начин одобрение и разрешение. Всяка причина за излизане отговоря на съответен номер, а разстоянието, на което имат право да се отдалечават, е 3 километра от дома им. Семействата с няколко деца пък се разхождат по интересен начин, защото един възрастен не може да бъде с повече от две деца.

Навън - само срещу SMS в Гърция

„Имаме информация, че хората в по-малките населени места не смеят да излизат дори с SMS. Вериятно са уплашени. Там повечето хора се познават. В Атина хората могат да си пуснат SMS-и и да излязат няколко пъти“, коментира Светлана Склирис – българка, която живее в Гърция.

Преди дни министерствата на здравеопазването и на образованието и религията в страната взеха решение и всички религиозни обекти в Гърция да бъдат затворени за посетители, като се разрешава литургиите да се провеждат при закрити врата. Мярката ще бъде в сила за периода 12-20 април.

Богослуженията в Гърция ще се провеждат при затворени врати

„Църквите ще бъдат отворени, но литургии нама да има. Те са забранени. Имаше организация на общините самият пламък да се носи по улиците, но и това вчера се забрани. Църквите ще са отворени в определени часове“, каза още тя.

По думите й е имало недовлни от тези мерки в някои населени места. „Имаше опити за протести, но нищо не се получи. Тези, които протестираха, бяха много малко. По принцип Гърция далеч не е светска държава, тя е много обвързана с църквата. Този път обаче има голямо разбирателство между правителството и църквата. Има предложение литургията да се извърши на 25-ти май“, разказа Светлана Склирис. И допълва: „Имаше опит от свещеник да извърши литургия, но той веднага беше арестуван“.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП