Какви мерки взимат властите в австрийската столица за справяне със заразата?

В Австрия държавата плаща до 90% от заплатите на служители на фирмите, за да се избегнат масови фалити в настоящата криза. В столицата на страната живеят над 16 000 българи. Сред тях е 22-годишната Анна-Мария. Тя следва архитектура и работи в магазин за дрехи. Над 1600 са потвърдените случаи на коронавирус във Виена. Както и у нас, така и там са въведени строги ограничения за населението.

Нощна дезинфекция на София

„В момента имаме право да излизаме навън със собствено направени маски. Те са задължителни за магазините. Изкараха инструкции какви материали трябва да ползваме при направата на маските. Шалове - в никакъв случай”, разказва Анна-Мария.

Единствено аптеките, дрогериите и хипермакетите във Виена работят. Събирането на хора на обществени места е забранено. Нарушителите ги грозят глоби.

Анна-Мария разказва, че хората не могат да излизат от домовете си дори по двама. Полицията е навсякъде и стриктно следи за спазването на мерките. Глобата за разходки в парковете и площадките е 700-800 евро. Ако групата е голяма – 4000 евро.

Българката казва, че мерките в Австрия не са по-различни от тези в България. Именно заради тях страната вече се справя по-добре и бележи значителен успех в овладяването на заразата.

Тестове за коронавирус във Виена се правят само в домашни условия, разказва още Анна-Мария.

Екипите на Тръмп ще представят план за спасяване на авиокомпаниите

Австрия взе и сериозни мерки за спасяване на икономиката си. Държавната подкрепа е насочена главно към това австрийските фирми да зъдържат служителите си.

„Изплаща се 80-90% от заплатата, но работодателят поема осигуровките. Има и скок в безработицата, защото за малките фирми е трудно. Уволнените хора са много“, добавя Анна-Мария.

Според нея паниката сред населението вече отминава, но изолацията и строгите мерки са се отразили дори на общуването между хората.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си