Подкрепата за българските производители коментира Искрен Веселинов

Българските производители са на фокуса на вниманието на управляващите. Търсят се решения и спешни мерки за стимулиране на българското производство. Днес Красимир Каракачанов от името на ВМРО също внесе предложения. Някои от тях гласят забрана за внос на чужди продукти в сезона до изчерпване на българската продукция. 

Производители и търговци обсъждат идеята за повече български продукти в магазините

Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов обясни как ще бъде забранен вносът на чужди продукти и дали това не противоречи на принципа за свободно движение на стоки в Европейския съюз. „Безспорно става дума за стоки, произведени извън Европейския съюз и най-вече за дъмпингови такива. Основният проблем на българското земеделие е изключително занижените цени, по които се декларират голяма част от земеделските продукти. Това обаче е проблем не само за земеделските, но и за индустриалните производители”, каза той.

„Заявяват се едни изключително ниско стойности, на които е закупен продуктът, оттам митата са ниски и така конкуренцията става нелоялна. Това е основната идея на вицепремиера Красимир Каракачанов и мисля, че тя е в унисон и в подкрепа на това, което прави правителството”, добави още Веселинов.

Какво в предложението на Министерството на земеделието за повече родна продукция в магазините притесни бизнеса?

Заместник-председателят на ВМРО посочи, че голяма част от плодовете и зеленчуците идва от държави, извън ЕС. „При стоките, които се произвеждат извън ЕС, имаме изключително нелоялна конкуренция, която трябва да бъде прекратена. Говорим за плодове и зеленчуци и затова, че българските митници трябва да бъдат малко по-строги в контрола на вноса”, допълни той.

Искрен Веселинов поясни, че ще се направи обособяване на продуктите. „Говорим за ограничаване на вноса тогава, когато е българският силен сезон и когато с предимство трябва търговските вериги и пазарите да предлагат нашата продукция”, каза зам.-председателят на ВМРО.

Ще има ли повече български стоки в магазините? (ВИДЕО)

Веселинов обяви, че от ВМРО горещо подкрепят идеите на министъра на земеделието Десислава Танева за повече български производители в супермаркетите. От партията са предложили ако спорът с търговските вериги продължи, да се наложи данък върху тяхната дейност по примера на европейските държави.  

Повече гледайте във видеото.