От днешния ден има още 11 положителни проби

635 станаха потвърдените случаи на COVID-19 у нас. Това сочат данните на Националния оперативен щаб. През днешния ден са излезли още 11 положителни проби, като 7 от тях са в София, една е в Смолян и три са във Велико Търново.

231 души с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия. От тях 145 са хоспитализирани в лечебни заведения в София.

Актове за над 1 млн. лв. за разходки в парковете в София (ВИДЕО)

По отношение на общата картина – към 9 април: 356, или 56%, от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 279, или 44%, на жени.

Регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са както следва: Благоевград – 18; Бургас – 25; Варна – 24; Велико Търново – 8; Видин – 2; Враца – 2; Габрово – 2; Добрич – 12; Кърджали – 10; Кюстендил – 12; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 13; Перник – 8; Плевен – 9; Пловдив – 33; Русе – 5; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 17; София – 377; Стара Загора – 15; Хасково – 6; Шумен – 4.

Първа жертва с коронавирус в Сливен

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 25. Днес в областната болница в Сливен е починала 44-годишна жена, при която е бил потвърден COVID-19. Жената е страдала от хронична бъбречна недостатъчност, хипертония и анемия. Пациентката е била на хемодиализа от девет години.

Тестването на хората в Банско се отлага за началото на другата седмица. Това ще даде възможност да се направи по-точен списък на хората, които трябва да бъдат изследвани, обяви днес началникът на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Самите хора от Банско и от РЗИ са изненадани от информацията за броя на хотелите и заведенията, които са посетени от гражданите, дали положителни проби за коронавирус”, обясни ген. Мутафчийски.   

Нито един от новите  случаи не е свързан с Банско. А София остава най-голямото огнище.

Статистиката сочи още, че средната възраст на излекуваните у нас е 47 години. До момента техният брой е 54 души.

Няма нова област, в която да са регистрирани болни. Сред установените за последното денонощие случаи няма  медици или полицаи. А по данни на НСИ смъртността у нас сега е по-ниска в сравнение с миналата година. Оптимистичната новина - два от по-тежките случаи се подобряват.

„Има двама екстубирани, но не са доказани като изчистени от вируса. Става въпрос за нашата колежка от ИСУЛ, която лежеше в Белодробна болница. И другият случай е военнослужещият, който беше преместен в болница „Пълмед"”, обясни ген. Мутафчийски.

Както вчера обещаха, след края на брифинга, от Националния оперативен щаб тестваха желаещите журналисти.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!

НОВА БРОУДКАСТИНГ ГРУП