Контролът в следващите дни ще е още по-строг

Пазарите за земеделска продукция у нас отново отвориха врати. Борсите обаче ще могат да работят само до сряда. От здравното министерство започнаха изненадващи проверки спазват ли се правилата, а договорите на трима търговци на Женския пазар са прекратени заради неспазване на противоепидемичните мерки за борба с COVID-19.

На Женския пазар в София дрон и полицаи наблюдаваха дали се спазва дистанцията от два метра и дали клиентите са с маски. На по-малките пазари в столицата, а и в цялата страна, охранители контролираха колко души да пазаруват и как да бъдат допускани до сергиите. Не липсваше и напрежение, особено сред търговците.

Още от сутринта пред Женския пазар в София се изви голяма опашка от желаещи да пазаруват.

„Пускаме на групи, имаме на входа и на изхода служители, които ни уведомяват за хората в пазара, спазваме разстоянието от два метра. При излизане на група от 30 човека, пускаме нови 30 като сме оформили 4 КПП-та, с които направляваме хората в един поток“, заяви Красимир Димитров от Дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

 

 

Чакащите проявяваха разбиране. „По-нататък това нещо ще стане добро за всички. Колкото повече ги спазваме, толкова по-бързо всичко това ще бъде в наша полза“, коментира Василка Илиева.

Пазарите ще работят в периода 13 - 15 април

Сред търговците обаче не липсваше напрежение. „Мерките на пазара са спазени добре. Може би някои колеги добре си ги спазват, а някои – не. Това не значи, че целият пазар трябва да се затвори заради един човек или двама“, каза Станимир Даскалов, който е търговец.

По-малките борси се контролират не от полицаи, а от общински служители.

На пазара в Монтана също е въведен засилен контрол.

Пазарите и цветните борси не работят, РЗИ наложи глоби на няколко магазина

Здравният министър Кирил Ананиев започна внезапни проверки на пазарите – първо в София. „Идеята да направим този обход, тези проверки, е да видим дали наистина се създава една устойчива среда, която да се превърне в начин на поведение. Желанието ни е, ако всичко е наред, възможно най-бързо да дадем на тези хора възможност да работят нормално“, заяви той.

Очаква се в следващите дни проверките да продължат не само в столицата, в и в страната.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!