Според Теодор Витанов освобождаването на добре обучен персонал е грешка

На фона на съкращенията на персонал и ръста безработицата у нас заради кризата с коронавируса, един работодател от София се свърза с NOVA и ни разказа, че ще направи всичко възможно дрeбният му бизнес да оцелее и да съхрани работниците си.

Теодор Витанов търгува с канцеларски материали от 12 години. Определя бизнеса си като средно голям. Има четирима служители и много корпоративни клиенти. „Ние не искаме да освобождаваме персонал. Защото зад всеки служител се крие една човешка съдба. Вместо да освобождаваме хора, гледаме да инвестираме в тях. Стоим без заплати, само и само да има за персонала. Имаме спестени някакви пари.Тази криза ще отмине и после отново трябва да стъпим на краката си“, коментира той.

Работодателите трябва да ограничат до минимум преките контакти между работещите

Спомня си, че започва бизнеса си през 2008 г. в разгара на друга икономическа криза. И успява да оцелее. Казва, че точна формула за това няма, но се стреми да бъде справедлив спрямо персонала си. Признава, че когато е трябвало, е действал с твърда ръка и е уволнявал хора. Но сега времената са други - за солидарност.

И докато повечето работодатели мислят как да съкратят разходи в кризата заради коронавируса, то Теодор мисли с няколко хода напред. „Инвестираме в сайта, в реклама - всичко с цел бъдещи продажби. Мислим да се възползваме от мярката 60/40 за намаленото работно време. Съответно държавата да ни компенсира за това, имайки предвид че нашата работа е свързана с клиенти. Според мен тази мярка е ефикасна и подпомага бизнеса. Не виждам нещо по-добро“, обясни търговецът.

Работници в неплатен отпуск могат да бъдат наемани на втори трудов договор

Теодор съветва колегите си по съдба - работодателите, да не бързат с освобождаването на персонал. Особено сега, когато безработицата расте с часове. „Всички работодатели трябва да си запазят персонала. Всички знаят, че трудно се намират качествени хора“, категоричен е бизнесменът. Той призовава да се гледа по-оптимистично на случващото се, защото и след най- страшната  буря, изгрява слънцето. А хората от бизнеса трябва да са готови за този момент.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.