Починал е още един заразен с COVID-19

19 са новите случаи на инфектирани с коронавирус за деня в България. Така общият брой на заразените вече е 884. Това съобщи началникът на Оперативния щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски на сутрешния брифинг в Министерския съвет. 

Излекувани са 161 души, което се равнява на 18,2% от заболелите. Във Военномедицинска академия за изминалия ден те са петима, в „Пирогов” – трима. Възстановилите се са общо 102-ма мъже и 59 жени. Средната им възраст е 49 години.

Мутафчийски съобщи и за още един починал с коронавирус у нас - 60-годишен мъж с тежки придружаващи заболявания – хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, пулмофиброза. „Още от юношеска възраст е имал белодробни страдания, свързани с операции заради белодробен абсцес. В доста тежко състояние беше”, обясни ген. Мутафчийски.

Няма нови заразени медици, стана ясно още от брифинга. Инфектираните остават 69. Най-много са те в София и Видин. Медицински персонал с коронавирус има още в Бургас, Пловдив и Хасково.

Столичната РЗИ очаква след Великден отново да започнат имунизациите

От следващата седмица ще бъде възобновена работата по детските и женските консултации и изпълнението на имунизационния календар, информира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. „Подготвени са текстовете на заповедите. Това обаче ще става в определени дни, за да не се получава смесване на потоците от хора”, обясни той. 

Кунчев поясни, че свижданията в болниците обаче няма да бъдат разрешени. „Считаме, че не е добра идея външни хора да посещават лечебните заведения, това ще затрудни работата им”, допълни той.  

Главният здравен инспектор посочи, че възстановяването на част от дейностите било знак за постепенното връщане на болниците към обичайния им ритъм на работа, не само по отношение на женски и детски консултации, а и на тяхната планова дейност.

Проф. Люк Монтание: Коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан

Проф. Тодор Кантарджиев коментира твърденията на френския вирусолог Люк Монтание, че коронавирусът е създаден в лаборатория в Ухан. Той заяви, че оставя на научната общност да прецени неговите идеи, виждания и теории. Засега обаче доказани медицински теории за манипулиране на вируса нямало.

„В момента за този вирус имаме повече въпросителни, отколкото отговори. Това е коронавирус и има поведение като такъв”, посочи той.

Ситуацията в ромските квартали е нормална

Фандъкова: Контролът по влизането в София ще бъде много сериозен

Учители шият маски за хората на първа линия (ВИДЕО)

Има ли колони от пътуващи след въведените по-строги мерки? (ВИДЕО)

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!