Той отслужи света литургия в църквата "Света Марина" и отправи остри критики срещу опитите за натиск върху църквата

Вирусът и мерките за сигурност не спряха вярващите да посетят храмовете в Пловдив. Около 50 души изпълниха митрополитската църква "Света Марина", където пловдивският митрополит Николай отслужи света литургия. Дядо Николай отправи остри критики срещу опитите за натиск върху църквата заради извънредното положение.

България посрещна Възкресението при строги мерки за сигурност (ВИДЕО)

Той заяви, че е кощунство и грях да се затварят храмовете за Възкресение Христово и похвали Оперативния щаб и премиера Бойко Борисов за това, че са проявили мъжество и не са се огънали под натиска на страха. Той определи това като “чудо“ и сравни коронавируса с лукавия дявол.

"Лукавият се нахвърли срещу църквата с невиждана ярост, използвайки някакъв вирус, чиято поява в крайна сметка вероятно е в следствие от човешка немърливост. Вярвайте ми, когато чух по телевизията министър-председателя на България да казва "За всичко друго имам воля, но не мога да затворя църквите" и "Господ ще ни съди накрая", се прекръстих и се разплаках", заяви митрополит Николай.

 

 

"По стародавна традиция хората, които водят църковен живот, се наричат верни. Вярващите спазваха абсолютно всички ограничения - спазваха дистанция, носеха маски. Храмът беше подготвен да им даде, ако нямат", заяви Петко Георгиев - икодякон в храм "Преображение Господне" в Пловдив. Той сподели, че за да спази мерките, също е пропуснал няколко литургии.

„Сподели Великден”: Стартира мащабна дарителска кампания в Пловдив

"Както е казал Св. пророк Цар Давид в един от псалмите си - заразата, която покосява по пладне, не ще покоси оня, който живее под крилата на Господ. Разбира се, не бива да изкушаваме Господ. Трябва да спазваме мерките, да слушаме какво казват лекарите. Но не можем да кажем, че църквата е инкубатор на зараза", каза още той. Според Георгиев само вярата ще ни води напред.

Още по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!