Това е записано в нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев

От днес, 21 април, гражданите, които отиват или се връщат от работа с личен автомобил, ще могат да влизат и излизат от София по всяко време срещу декларация. В нея ще трябва да бъдат посочени работното място и телефонът на работодателя. Това е записано в нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев, издадена във вторник сутрин. 

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефът на столичната полиция Георги Хаджиев бяха на спешна среща с премиера Бойко Борисов рано сутринта във вторник. Поводът - нарастващото напрежение и километричните опашки за влизане в София по стария режим.

„Задачата на Министерство на вътрешните работи да отсее случаите, които са наистина с основателни причини и тези, които са без, е много тежка. Това е една много тежка работа”, коментира началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Драматична ситуация по входовете на блокирана София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Докато властта търсеше решение, изнервени шофьори още по тъмно се наредиха на пропускателния пункт между Драгичево и Владая. Повечето бяха попълнили декларациите си, но на други им се наложи да дописват на място.

Над 20 служители на МВР проверяваха под лупа декларациите и служебните бележки на работещите.

Каква е ситуацията на КПП-то край Перник?

 

 

От МВР отчитат, че част от шофьорите са се отказали да пътуват към София след празниците поради липсата на  декларация с посочен в нея работодател.

Въпреки че отпаднаха часовите пояси, в които е разрешено влизането и излизането от столицата, всеки, който е декларирал неверни данни, носи наказателна отговорност.

Репортери: Илияна Шишкова, Кристиян Гаров

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!