Освен това се очаква явленията, свързани с високо атмосферно налягане, да стават все по-силно изразени

Миналата година е била най-топлата от началото на измерванията в Европа. Преди това е имало поредица от изключително топли години в резултат на парниковите газове в атмосферата. Това сочат резултати от изследване, публикувано по повод Деня на Земята, предаде „Ройтерс”.

Средната годишна температура на континента през 2019-а е била рекордна, надвишавайки стойностите на други много топли години – 2014-а, 2015-а и 2018-а, се посочва в годишния доклад „Състояние на климата в Европа” на службата на ЕС за климатичните промени „Коперник".

От най-топлите 12 регистрирани години в Европа, 11 са след 2000 г., се посочва в доклада.

Половината от плажовете по света може да изчезнат до 2100 г.

„Тенденцията за затопляне е неоспорима навсякъде на планетата. Вследствие на това честотата на подобряване на топлинните рекорди се увеличава", казва директорът на службата Карло Буонтемпо.

Учените отбелязват, че миналогодишният рекорд е постигнат, без да е бил налице феномен Ел Ниньо, който обикновено предизвиква по-високи температури. „Това прави температурните рекорди още по-необичайни", казва Буонтемпо.

Синоптици: Следващите пет години ще са доста топли

Климатичните явления, свързани с високо атмосферно налягане, са причина за горещите вълни през юни и юли миналата година, когато в страните като Франция, Германия, Белгия и Нидерландия бяха регистрирани най-високите температури от началото на измерванията. Според учените явленията, свързани с високо атмосферно налягане, ще стават все по-силно изразени.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.