Темата коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев

„Щетите заради коронавируса както в световната икономика, така и в контекста на бизнеса с горива, са огромни. Те се изчисляват в хиляди милиарди при оценка на активи на налична стока. Рано или късно това ще се отрази на световната икономика, независимо кой плаща в момента тази сметка – дали застрахователни компании, дали банкови групировки или рафинерии добивници“. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев за „Плюс-Минус. Коментарът след новините“.

Рекордно ниска цена и за петрола тип "Брент"

„Бизнесът като цяло е в колапс. Надявам се в обозримо бъдеще да излезем от тази ситуация“, каза още той.

Запитан дали и кога ще поевтинее цената на горивата у нас, Терзиев отговори: „Факт е, че след мартенските понижения, през април също имаше такива, глобално световната търговия е в низходящ тренд. Възможно е това да се прояви, но наличностите не само в българските складове, но и във всички рафинерии на Балканите, са в почти 90% запълняемост. Колкото и нови количества на по-добри цени да се закупят, при 60-70% срив на реализацията на бензиностанциите, няма как да се освободи обем и да се закупи по-евтина стока, така че да поевтинее ресурсът на българския пазар“.

„Въпреки всичко, това не е невъзможно. Виждаме по бензиностанциите доста различни и може би красиви за потребителя цени, което всъщност е и идеята на либералния пазар“, допълни още той.

За първи път в историята - отрицателна цена на петрола (ГРАФИКИ)

Пореден срив на цените на петрола

ЗАРАДИ БОРСОВИЯ СРИВ НА ПЕТРОЛА: Прогнозират рекорден спад в цените на горивата у нас

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.