Лекари предупредиха гражданите да не прилагат идеите, дадени от американския президент

Доналд Тръмп предизвика буря от коментари, почуда и присмех със странни идеи за борба с коронавируса. Президентът на Съединените щати заяви ,  че трябва да се провери, дали не може хората да се инжектират с дезинфектант.

Тръмп нареди да се унищожават ирански военни кораби, които атакуват американски

Веднага след брифинга собственият медицински екип на президента предупреди гражданите да не опитват това, защото е опасно за здравето.

Нищо в традиционния брифинг на Доналд Тръмп за ситуацията с коронавируса в Съединените щати не подсказваше, че президентът ще предизвика истински фурор в световен мащаб. В изказването си той представи няколко, според него, интересни идеи за борба с пандемията и заразяването на милиони хора по света.

„Да предположим, че ударим тялото със страхотна, дали ултравиолетова или много мощна светлина. И вие докторите казахте, че не е проверявано, но ще го тествате? И после аз казах - а защо не вкараме светлината в тялото? Дали през кожата или по някакъв друг начин. И вие докторите казахте, че и това ще проверите. Звучи интересно”, каза президентът.

ЕК отпуска 7,5 млрд. евро за разработване на тестове и лекарства за COVID-19

Преди това изказване от медицинския екип на Тръмп представиха проучване, според което коронавирусът отслабва при сухо и топло време, изложен на слънчева светлина. Но американският президент не спря дотук с идеите си.

„После видях, че има дезинфектант, който убива вируса за една минута! Не можем ли да направим нещо такова? С инжекция вътре. Почти като почистване, защото иначе влиза в дробовете. И това е интересно да се провери. Ще трябва да го правят лекари, но ми звучи интересно”, заяви Тръмп.

Идеите на американския президент подействаха като шок за Дебора Бъркс – жената, отговорна за координацията на действията на Белия дом срещу COVID-19. Камерите я уловиха да гледа с невярващи очи, докато Тръмп предлага лекарите да инжектират дезинфектант на пациентите.

НАСА представи респиратор за COVID-19 (ВИДЕО+СНИМКИ)

Наложи се веднага след това медицинските експерти от екипа му да отхвърлят идеята като много опасна за здравето и да призоват хората в никакъв случай да не прибягват до подобна мярка. Същото направиха и десетки учени от цял свят.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!