Това съобщиха от Националния оперативен щаб

1363 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 15 нови случая, като 3 са в област София, 11 в област Видин и 1 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят.

Падна забраната за разходки в парковете в страната

301 са лицата с потвърден COVID-19, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 39 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

По отношение на общата картина – към 27 април: 684 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 679 на жени.

Обмислят възстановяването на достъпа до плажовете по морето

Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 58. Два са новите смъртни случая по данни на Националния оперативен щаб. Днес в областната болница във Видин са починали 77-годишна жена и 72-годишен мъж.

На фона на разхлабването на мерките, от щаба показаха графики на малките пикове, които вече са регистрирани у нас. Те предупреждават, че може още дълго да се налага да се съобразяваме с вируса и ограниченията в живота ни.

Според проучване на университета в Харвард, което цитираха от щаба, може да се наложи да свикнем да живеем с COVID-19-ограниченията и занапред.

Махат КПП-тата на „Факултета“ и „Филиповци“

“Най-вероятно ще се наложи да живеем по този начин докато не се намери ваксина или надеждно лекарство”, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски - председателят на Националния оперативен щаб.

В сравнение със съседните ни Гърция и Сърбия, у нас живеем в режим на по-леки мерки, а това давало и своите плодове.

„В Гърция имаше пълно затваряне – имат 11 случая за денонощието, в Сърбия видяха, че имат пик и обявиха следващите 4 дни за напълно забранени за излизане под каквато и да е форма”, допълни проф. Мутафчийски.

„Норвегия и Финладния по 200 умрели, Дания 400, Швеция – 2000. Всички знаем техните прословути мерки, които ни ги даваха за пример, сега се промениха, както и в Англия”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Все повече българи с паник атаки заради изолацията

Където има така нар. „заспиване“ на областите, ние обръщаме изключително внимание и ги „разръчкваме“, за да бъдат по-активни в търсенето“, поясни началникът на Оперативния щаб по повод липсата на регистрирани случаи в областите Разград и Търговище, които обаче са близо до инфектирани градове.

Очаква се в близките дни да се включи системата за автоматично отчитане на резултатите от изследванията за коронавирус. Засега част от лабораториите не могат да обработват тестовете непрестанно, защото вирусолозите често недостигат и няма как да се дават 24-часови смени. 

Към 27 април, 17.00 часа, регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са в областите както следва: Благоевград – 41; Бургас – 47; Варна – 26; Велико Търново – 22; Видин – 73; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 13; Кърджали – 13; Кюстендил – 59; Ловеч – 2; Монтана – 18; Пазарджик – 24; Перник – 11; Плевен – 124; Пловдив – 46; Русе – 12; Силистра – 5; Сливен – 40; Смолян – 33; София – 683; Стара Загора – 36; Хасково – 15; Шумен – 4, Ямбол – 9.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!