Ще продължи ли цената да пада?

„Натискът върху петролните котировки се дължи на притесненията, че вече няма места за съхраняване на този продукт. Глобалното потребление на петрол и петролни продукти е спаднало с 32% от началото на пандемията с коронавирус. Търговците започнаха да бъдат изключително крайни. Използват се танкери, жп композиции, подземни пещери и други изоставени хранилища на петрол. Очаква се в следващите 3 седмици, в глобале мащаб, местата за съхраняване на петрол да достигнат своя лимит и да бъдат запълнени изцяло. Това вещае дори по-голям спад на цените към края на месеца“. Това заяви в студиото на „Плюс-минус. Коментарът след новините” финансовият анализатор Преслав Райков.

Рекордно ниска цена и за петрола тип "Брент"

Той добавя, че експертите очакват цената да достигне рамките на -50 до -70 долара. Единствената надежда на пазара е ОПЕК да се намеси. Към този момент обаче реакциите са изключително закъснели. Производството продължава да е голямо, а потребление няма.

„Мисля, че ОПЕК има инструменти, с които да влияе на пазара. Въпросът е, че страните, които добиват този ресурс са изключително зависими от него и не могат да намалят добива му много, защото финансите им ще постадат. Трябва обаче да се внимава за да не видим абсолютен крах на този пазар. Ниските цени на „черното злато“ са много лош фактор за световната икономика“, казва Райков.

За първи път в историята - отрицателна цена на петрола (ГРАФИКИ)

Анализаторът изрази мнение, че цените на горивата по света няма да стигнат негативни стойности по бензиностанциите. Той прогнозира и допълнителен спад у нас с 5% до 10%.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.