Това съобщи министърът на туризма на пресконференция в Министерския съвет

Министърът на туризма Николина Ангелкова внесе яснота какви мерки са набелязани за справяне с кризата в туризма след проведената видеоконференция на високо ниво с ресорните министри от държавите членки на ЕС.

ЗАРАДИ ПАНДЕМИЯТА: ЕС обмисля нови правила за туристите

Тя подчерта изключително тежката и безпрецедентна криза, в която се намират туристическите сектори в ЕС и по света. Настоя за обединени усилия между правителство, местни власти и бизнес, за да отстояват интересите на страната, но и с оглед максимално бързото възстановяване след кризата. 

Министърът на туризма обяви, че е предложено да се създаде компенсационен фонд при пътувания, който да подпомогне осигуряването на ликвидност на операторите и защита на потребителите. „Този инструмент е важен, за да се избегне затвореният кръг, който може да доведе до фалити или неблагоприятни последици за участниците във веригата”, посочи още тя.

Тя съобщи за създаването на възстановителен план след излизане от кризата. „Обединихме се около цифрата 20% от европейските средства да бъдат целево насочени към туризма”, каза още министърът. 

Какви ще са мерките за почиващите на Черноморието това лято? (ВИДЕО)

Ангелкова заяви, че е поискала да има ясни правила при разпределяне на средствата към държавите членки, които да бъдат на принципа на солидарността и принципа за достъп на всяко едно от предприятията, ангажирани в сектора, до тези средства.

Тя настоява и за отделна бюджетна линия и грантови схеми, които да се насочат към туризма, и които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавата и местните власти. „Допреди тази криза бизнесът не можеше да ползва директно грантови схеми, но тъй като ситуацията се промени, смятаме, че това е ключово”, обясни Ангелкова. 

 

 

Било е заявено намерение за единно отваряне на границите на държавите в ЕС, както и единен протокол, правила или препоръки, свързани със спазването на единни здравни стандарти. „Това се отнася както за работата на местата за настаняване и хранене и на всички ангажирани в сектора, така и по отношение на правилата, които туристите следва да спазват. Смятаме, че така нашата работа ще бъде една идея по-лесна, независимо от трудностите”, добави тя.

Туристическият бранш предлага план за спасяване на сезона

Обсъдени са по-гъвкави режими относно визите за туристи от трети за Европейския съюз страни. Ангелкова е предложила да се създаде европейска туристическа стратегия, свързана с възстановяването на позициите на Европа като туристическа дестинация.

„За мен като министър на туризма всеки един, работещ в този сектор е важен и допринася за това ние да работим и да подобряваме качеството на българския туристически продукт. България не е само планини и море, не и само малки или големи хотели – тя е всичко. Има многообразни туристически възможности”, сподели Ангелкова. 

От министерството планират от средата на юни да започне подготовката за летния сезон, а от 1 юли хотелите да посрещнат първите почиващи. Очаква се първо да отворят по-малките хотели и откритите части на ресторантите. „Надяваме се и работим в тази посока това да се случи”, заяви министърът на туризма. 

Повече за мерките гледайте във видеоматериалите.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.