Те са категорични, че работят конструктивно и диалогично със здравното ведомство

Лични лекари реагираха на писмо от здравния министър Кирил Ананиев до шефа на НЗОК и Българкия лекарски съюз. В текста става дума за множество сигнали от граждани за отказ на прегледи, консултации и изследвания за коронавирус. Това допълнително натоварва Регионалните здравни инспекции и болничните заведения, ангажирани с превенцията и лечението на COVID-19, се казва още в писмото.

„Считам за крайно належащо личните лекари отговорно да изпълнят своите задължения по отношение на националната реакция спрямо коронавируса. Трябва активно да се търсят и установяват болни лица, да се извършва пробонабиране при лица с оплаквания с цел ранна диагностика“, казва министър Ананиев.

В ефира на "Здравей, България" темата коментира председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров.

„Това да преглеждаме пряко подозрителни за COVID-19, както и да вземаме проби, е забранено от Министерството на здравеопазването. Това не е от нежелание, а е сериозна мярка, която води до ограничаването на инфекцията. Това е въведено в много европейски страни и ние няма как да правим нещо против правилата“, казва доц. Любомир Киров.

Той смята, че писмото не е написано от самия министър Ананиев. „Убедени сме, че в това напрежение министърътъ е подписал нещо, което не е погледнал“, казва медикът.

„Важно е да отбележим, че ако някой мисли, че заради това ние ще поискаме оставката на Ананиев, то той не е познал. Ние работим конструктивно и диалогично“, добавя доц. Киров.

Той съобщи още, че личните лекари продължават сами да си купуват предпазните средства.

Целия разговор гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!