Това съобщиха от Националния оперативен щаб

53 са новите положителни проби за коронавирус за последните 24 часа. 12 са активните области в страната, а активните случаи - 1199. В болници са настанени 317 души, 40 от които са в интензивни отделения. Направените тестове са 46 510.

За изминалото денонощие има още 10 излекувани, като общият им брой вече е 276. 

Има 6 нови заразени медици: една медицинска сестра и двама санитари в "Пирогов", лекар от ВМА, лекар от болницата в Сливен и санитар от Ямбол.

От новите случаи на COVID-19 11 са в София, 13 – във Видин, в Плевен – 8, Перник – 4, Ямбол – 4, Сливен – 3, Благоевград – 2, Велико Търново – 2, Пловдив – 2, Русе – 2, Враца и Смолян по един.

Вчера е извършено и второ преливане на кръвна плазма от преболедувал. Пациентът е бил в тежко състояние и е интубиран. Направена е проверка от Агенцията по лекарствата как е извършена процедурата във ВМА. Тя е описана като правилно извършена и двамата пациенти с прелята плазма се чувстват добре и нямат температура, каза ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

 

 

"За хората с астма, които се оплакват от възпаления, не бива да забравяме, че в момента се обострят сезонните и поленови алергии. Затова специалистите трябва да изяснят дали астматиците имат проблем с маските или с алергиите", заяви проф. Мутафчийски.

По отношение на маските щабът се е обединил около мнението, че в затворени пространства носенето им трябва да остане задължително. Спорът е за това дали и навън да се движим с маски.

„Сериозно обмисляме махане на маските на открито, но те ще останат задължителни в градския транспорт, аптеките и др.“, каза проф. Тодор Кантарджиев.

Проф. Мутафчийски заяви, че ще бъде разширен контингентът на хората, които могат да се движат през парковете. Ще бъдат разхлабени и мерките за туризъм в планините.

„Обсъжда се какъв да бъде ритъмът на отпускане на мерките. В следващите дни ще бъдат направени съответните съобщения. Правителството ще обяви как ще се отпускат мерките, ние даваме нашето становище. За съжаление, не може да се предвиди в пълен обем какъв ще бъде резултатът“, каза началникът на Оперативния щаб.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Погрижете се за себе си, за близките си и за околните.

Останете си вкъщи – пазете човешкия живот!