Вижте къде се пазарува по азбучен ред, а излизането в неделя е строго забранено

Българка прекарва пандемията на екзотичен остров. Коронавирусът заварва Румяна Такова на Кайманите, където вече втори месец спазва всички правила на властите. Правителството е затворило острова и е въвело вечерен полицейски час. Защо Каймановите острови са едно от най-безопасните по отношение на заразата места в света – разказва Георги Георгиев.

Наричат ги островите на съкровището. Кайманите съчетават екзотика, тайни и трилиони долари в банките. Всичко това на малък архипелаг, сгушен в западната част на Карибите.

Страстта към гмуркането и тюркоазените води край острова водят Румяна там преди четири години. Работи в една от големите компании за водни спортове на острова. „Аз съм водолазен инструктор и съм работила на различни места по света. Тук се задържах малко по-дълго“, разказа тя.

Двойка мореплаватели разбраха наскоро за пандемията

Извънредното положение я оставя без работа, както и почти всички местни на острова. „Няма круизни кораби вече, всичките хотели са затворени, границите са затворени, няма туристи. Повечето от нас са без работа. Затвориха летището, дадоха една седмица на хората, които искаха да летят“, разказа Румяна.  

Тя не съжалява, че е останала, не само защото изкарва изолацията край райски плажове, с изумрудени води и фин бял пясък, но и защото тук се чувства най-безопасно.

„Засега това може би е най-сигурното място на света. Всички се стреснаха, когато имахме първия смъртен случай. Става въпрос за турист от круизен кораб. Имаше 3 дни на пълно затваряне, докато решат какво да предприемат“, каза жената.

След това властите налагат полицейски час, след който не може да напускаш дома си и се налагат строги глоби за нарушителите. „Имаме право да излизаме навън от 05.00 сутринта до 19.00 вечерта. Глобата е 3000 долара или една година затвор. В неделя не може да се излиза изобщо“, каза Румяна.

Дори и в позволените часове, излизането става само по уважителна причина. „Има полицейски коли навсякъде, спират всички по основните кръстовища, искат документ за самоличност и ако нямаш основателна причина да си навън, те глобяват“, сподели жената.

НА МОРЕ В ЧУЖБИНА: Турция също спасява сезона, обособява зони без COVID-19

Шофирането няма да те спаси от глоба дори ако се оправдаваш, че отиваш да спортуваш. Упражненията навън са разрешени от 05.15 сутринта до 06.45 вечерта, но за кратко.

„Имаме право на 90 минути за упражнения навън. Хората злоупотребяват малко, включително и аз понякога, защото никой не ни засича времето“, казва инструкторката.

Плажовете обаче са затворени. Разрешен е риболовът, но само от брега. А влизането с лодки в Карибите е забранено. За нарушаването на правилата полицията следи дори под водата.

Ходенето до банка, магазин или бензиностанция става по азбучен ред. „Първата половина от азбуката има 3 дни от седмицата да пазарува, а втората половина от азбуката може да пазарува другите 3 дни от седмицата. По магазините ти проверяват документа за самоличност“, сподели тя.  

Сватби и погребения се правят с максимум 10 човека. Глоби има дори, ако не спазваш дистанция.

„Ако си на по-малко от 2 метра разстояние, глобата е 300 долара, а ако те хванат в чужда къща - 500 долара“, каза Румяна.

Британец "изкачи" Еверест по стълбището на дома си (ВИДЕО)