На него обсъждат промени в Закона за здравето

Народното събрание се събра извънредно. Депутатите обсъждат промени в Закона за здравето. Те трябва да заместят Закона за извънредното положение, за да не се удължава то след 13 май.

Караянчева свиква извънредно заседание на парламента

До момента е ясно, че се предвижда до 60 дни неплатен отпуск да се смята за трудов стаж; да отпадне външното оценяване при учениците; по преценка на общини да отпадат наеми за държавни помещения.

Очаква се БСП да се въздържи от гласуване на първо четене, а ДПС да подкрепи предложенията, но да направи и свои между първо и второ четене.

Правната комисия прие на първо четене мерките след извънредното положение

„Предлагат се изменения, свързани със задължителна изолация и болнично лечение на заразно болни, контактни лица и такива, влезли от чужбина, като условията и редът ще се определят от министъра на здравеопазването. Предвижда се ползваният през 2020 г. неплатен отпуск до 60 работни дни да се зачита за трудов и осигурителен стаж ”, обясни от парламентарната трибуна Ана Александрова, председател на правната комисия в НС.

„Няма как да приемем да бъде стоварена цялата отговорност за последващите противоепидемични мерки върху главата на г-н Ананиев и на главния санитарен инспектор. По никакъв начин не може МС да избяга от своята отговорност, да са стовари върху един свой министър и той да взима решенията, които ще повлияят на обществения и икономически живот в дните след извънредното положение”, заяви Георги Михайлов от БСП.

„Подкрепяме промените в член 61 и член 63 в Закона за здравето”, заяви Джевджет Чакъров, ДПС.

Законът трябва да бъде приет на второ четене и обнародван в Държавен вестник преди 13 май, което значи, че депутатите трябва да се съберат на второ извънредно заседание най-късно в началото на следващата седмица.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.