Туристическият бранш по морето не е оптимист за летния сезон

Още въздух за туризма у нас. В края на седмицата министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че заедно с извънредното положение от 13 май ще отпадне и забраната за пътуване с цел туризъм в България.

Шезлонгите и чадърите по морето стават безплатни

В същото време туристическият бранш по морето не е оптимист за летния сезон. Една част от хотелиерите са решили да не отварят, други очакват подобряване на обстановката. Всички обаче към момента са категорични, че искат точни и ясни правила, по които да гарантират безопасността на летовниците.

Засилени мерки за дезинфекция обсъжда ръководството на Акционерното дружество "Слънчев бряг" през предстоящия летен сезон. Ще се дезинфекцират улици, общи пространства и зелени площи. Засилени мерки за сигурност и контрол ще се оказват и на 9-те КПП-та в комплекса.

Още преди падането на забраната за извършване на пътуване с цел туризъм, у нас браншът по морето започва да обмисля мерки, които да гарантират безопасна почивка на летовниците. В Слънчев бряг вече са набелязали действия.

Какви ще са мерките за почиващите на Черноморието това лято? (ВИДЕО)

"Главно в по-честа дезинфекция на улиците, зелените площи, алеите, тротоарите. Също така обсъждаме и работата на контролните пунктове. Има 9 контролни пункта, които все пак е много трудно да бъдат обслужвани и особено, ако има дезинфекция на самите контролни пунктове, което считаме, че ще доведе до задръствания на самите тях", обясни Златко Димитров, изпълнителен директор на дружеството.

Затова чакат инструкциите на Министерството на туризма и Регионалната здравна инспекция. Инструкции чакат и хотелиерите

"Надяваме се другата седмица, поне такъв е ангажиментът, вече да имаме доста по-конкретни официални мерки, които ще трябва ние да спазваме и да осигурим. Но ще трябва доста да се наблегне на дезинфекцията, на определени правила за дистанциране на туристите", обясни мениджърът на хотел Теодор Пастърмаджиев. Други хотелиери вече имат начертан план за работа в условия на пандемия. Но те също чакат конкретни разписани правила

"Аз самата съм започнала да съставям стандарт, по който ще се почиства хотелската стая, по който ще се придвижват гостите в самия хотел. Ще има емотикони, които ще напомнят през цялото време на госта,че трябва да е с маска вътре в самите пространства на хотела. Ще му напомняме в самата стая, отново със стикери, как трябва да се дезинфектира, да обръща внимание, ако трябва. Самата аз съм решила така, да поставя дезинфектанти във всяка стая, с напомнящи стикери на онези елементи в стаята, които биха могли да задържат вируса за по-дълго време", обясни Диана Колчева, председател на Клуба на хотелиера в "Слънчев бряг".

Забраната за пътуване в страната с цел туризъм скоро отпада (ОБЗОР)

Всички тези и други идеи ще се приложат в хотелите, ако все пак отворят и приемат гости. Браншъхт по Южното Черноморие към момента не може да се зарадва на отпускането на мерките. Още по-притеснени са мениджърите дали и кога на родното Черноморие ще пристигнат  чуждестранни туристи. Затова голяма част от собствениците на хотели в "Слънчев бряг" към момента имат колебания дали въобще да отворят този сезон.

Напрежение има и сред концесионерите на плажове, които очакват приемането на Законопроекта на НФСБ, който предвижда компенсации за стопаните на ивиците, за да предлагат безплатни чадъри и шезлонги на туристите.

"Искам да заявя категорично, че всички шезлонги и чадъри, както и всички услуги на плажа, са благодарение на моите инвестиции. Аз съм ги купил и няма как да ме накарат да ги предоставям безплатно. В момента аз не виждам никакъв вариант да си отворя плажа по никое от тия условия. Ние дори няма да имаме откъде да вадим пари да плащаме на спасители, на доктори, на никой, защото не очакваме туристи до 30 юни", заяви наемателят на плаж Обзор Кристиян Киров.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.