Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца извънредно положение

Забраната за пътуване в страната с цел туризъм ще отпадне, обяви министър Николина Ангелкова. Това ще стане след 13 май, когато отпада и въведеното преди два месеца извънредно положение. Депутатите от Правната комисия одобриха промените, според които здравният министър ще налага необходимите мерки след това. В сила ще останат част от законовите актове, които са в помощ на икономиката.

Сред предвидените промени са  намаляване или освобождаване от държавен или общински наем. Както и вариантът, ако има хора в неплатен отпуск до 60 дни, то той да се зачита за трудов стаж. 

 

 

А част от досегашните мерки  ще продължат да действат и след премахването на извънредното положение. От 13 май пада забраната за пътуване с цел туризъм.  Надеждата е, че мярката ще спаси летния сезон

Въпреки разхлабването на мерките в туризма, браншът по Южното Черноморие не е оптимист за летния сезон. Голяма част от хотелиерите са категорични, че няма да отворят, а други все още обмислят възможността да работят, изчаквайки промяна в обстановката.

В същото време концесионери на плажни ивици не приемат варианта - опрощаване на цяла или частична сума от платените такси, за да предоставят безплатно плажни принадлежности.

От следващата сряда вече ще можем да пътуваме като туристи. Заедно с извънредното положение ще отпадне и заповедта на министъра на туризма, която забранява осъществяването на пътувания с цел туризъм.

„С оглед на това, че сме дали възможност и на ресторантите, и заведенията, които имат открити тераси и площи, да работят. Ще имат възможност да работят и всички места за настаняване, основно къщите за гости, малки хотели, които отговарят на ограниченията и на изискванията”, заяви министър Ангелкова.

Браншът по Южното Черноморие към момента не може да се зарадва на отпускането на мерките.

„Колко от българите ще имат отпуски и финансови възможности да пътуват по българското море и за какъв период от време?Дали те ще могат да пътуват за седмица, или за една нощувка, колкото да влязат в морето”, коментира Диана Колчева, председател на „Клуб на хотелиера”.

Още по-притеснен е и браншът в най-големия туристически комплекс у нас – „Слънчев бряг”. Там голяма част от собствениците на хотели към момента имат колебания дали въобще да отворят този сезон.

„В бранша има огромно напрежение, породено най-вече от тази неизвестност –кога и при какви условия ще бъдат разрешени туристическите пътувания в европейски мащаб. Това, съчетано с евентуална ниска заетост, би направило бизнеса ни нерентабилен”, смята Теодор Пастърмаджиев, мениджър на хотел.

Концесионери на плажове против безплатните чадъри и шезлонги

В същото време Законопроект на НФСБ предвижда компенсации за концесионерите на плажовете, когато бъдат премахнати цените на чадърите и шезлонгите.

„Ние предлагаме 50% компенсация, което означава, че не би трябвало да има проблем. И когато стане това наше предложение, когато бъде прието от НС, всички различни мнения няма да имат никакъв смисъл”, заяви Валери Симеонов, НФСБ.

От Министерството на туризма обаче излязоха с други цифри.

„Дали сме правна възможност за това концесионерите или наемателите да могат до 100%  да получат опрощаване на своето концесионно възнаграждение. Само обаче ако предложат безплатни плажни принадлежности”, заяви Николина Ангелкова.

Тези, които искали да получат 50 или 20%  намаления на концесионното възнаграждение, трябвало задължително да намалят със същия процент цените на плажните принадлежности.

„Основният разход на всеки наемател на плаж се явява обезопасяването на плажа – спасители, медицински лица, хората, които чистят, както и тези, които поставят и обслужват чадърите и шезлонгите. Дори да ми премахнат целия наем, на 100% безплатни чадъри и шезлонги няма как да дам”, изчислява Николай Димитров, концесионер на плаж в Крайморие. 

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.