Данните са на Министерството на труда и социалната политика

297 100 са вече безработните у нас. Това е с около 113 000 повече от миналата година по същото време. Данните са на Министерството на труда и социалната политика.

Близо 1300 души се регистрират в бюрата по труда всеки ден. Междувременно от началото на извънредното положение заявените свободни работни места са 19 070.

Най-много са в преработващата промишленост- 4689, след това в държавното управление- 3724 и на трето място в търговията и ремонт на автомобили - 2180. Според експертите темпът на нарастване на безработицата обаче започва да се забавя

Ще има ли втора вълна безработни?

Над 1,5 милиарда души по света могат да загубят работата си

Извънредното положение доведе пазара на труда  у нас до ситуация, която не е виждана през последните 30 години.

„От условия на недостиг на работна сила и търсене във всички сектори на икономиката за няколко дни се премина към съкращаване. През този месец и половина този процес продължи, но вече с едно затихване“, каза Елка Димитрова, директор на дирекция „Политика на пазара на труда и трудова мобилност".

Безработните в САЩ вече са над 33 милиона

Така преди 13 март в една от русенските фирми за мебели работещите били около 400 души, сега са по-малко от половината.

„Ние не сме зависими толкова от мерките, които са в България, колкото , че нашата продукция е експортно ориентирана към цял свят. Складовете ни са пълни, тъй като пазарите са ни затворени, доста продукция има, която стои и не е изкупена от основния ни клиент“,  Нина Крушева, управител на фирма.

На всичко това обаче гледат оптимистично, защото до месец  се надяват износ да има - оттам  да си върнат и хората, които сега са на борсата, а друга част от работните места да запазят с мярката 60 на 40.

Най-голям брой регистрирани безработни има и там, където е  по-висока заетостта -  в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора.  И въпреки, че в едно столично бюро по труда регистрираните през април били почти двойно повече в сравнение с март - светлина в тунела  имало.

„В момента, в който излезем от извънредното положение голяма част от фирмите да възстановят поне  50% от персонала, така че до края на юни безработните лица ще намалеят чувствително“, каза Станимир Василев от бюрото по труда в район Изток в София.

От ресорното министерство отчитат, че  по време на кризата 19 100 души били започнали работа в различни сектори.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.