Депутатът от БСП е категоричен, че промените в Закона за здравето нарушава Конституцията

"Изключително притеснително е, че почти всички социологически агенции обявиха спад на доверите към БСП и огромен спад на подкрепата към председателя на Националния съвет". Tова заяви в предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" депутатът от столетницата Красимир Янков. 

Според него другото притеснително нещо в редиците на червените е огромните задължения на партията – над 8 милиона лева. Той посочи, че преди година е предложил да има събрание, на което да се обсъдят разходите на партията, но то не се е приело от ръководството.

Янков коментира приетото от парламента решение правителството да обявява извънредна епидемична обстановка. Той е категоричен, че то нарушава основния закон на страната. "„С направеното предложение се нарушава Конституцията на България. Конституцията е категорична, че правата на хората може да бъдат ограничени само при извънредно положение, макар и със словосъчетание, което да наподобява такова – извънредна епидемиолочна обстановка. То създава условия дали гражданските права няма да бъдат нарушени, защото в текста, който предложиха и приеха в Закона за здравето, има  такава възможност“, коментира той.

Депутатът от БСП смята, че най-вероятно ще се стигне до искане за тълкуване на закона. По думите му тепърва ще се прецени дали наложените рестрикции по време на извънредното положение са били прекомерни. 

Целия разговор гледайте във видеото

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.