От 25 май ще бъде разрешено свободно движение до всички острови

С пълна сила се прилага планът на гръцкото правителство за постепенното премахване на мерките, наложени срещу COVID-19.  Организираните плажове ще бъдат отворени през уикенда, а на 25 май ще бъде разрешено свободно движение до всички острови. 

Гърция не е готова да обсъжда отваряне на чуждестранния туризъм

Правителството поиска от кризисния щаб пълен план как да бъдат отворени организираните плажове с оглед на горещините, идващи през уикенда, така че гражданите да имат свободен достъп до тях. Тезата на правителството за откриването на плажовете е, че гражданите трябва да се разпръснат по тях и да не се тълпят в безплатните, както се случи през изминалия уикенд.

Друго важно решение на гръцкото правителство е отварянето на заведенията от 1 юни. Правителството разглежда възможността търговските центрове да отворят една седмица по-рано - на 25 май. До края на месеца ще отворят и ателиетата за татуировки. Фитнесите се планира да заработят на 29 юни.

Как Гърция рестартира туризма и икономиката си?

На 18 май стартира свободното пътуване от и до остров Крит и континентална Гърция, а седмица по-късно - от 25 май, до всички острови. Гражданите ще могат да се движат свободно до островите на Сароническия залив (Хидра, Спецес, Порос, Егина, Агистри, Саламин), до Егейските и Йонийските острови.

Правителството е наясно, че свободното движение на хора не е лесна задача и изисква много грижи от гражданите и посетителите на островите, които трябва да спазват всички мерки за защита, лична хигиена и безопасност. Те обаче подчертават, че това е голямо изпитание, което ще докаже на чуждестранните туристи,  които искат да посетят страната, че Гърция следва всички стъпки и е една от най-безопасните дестинации за почивка.

На море в Гърция само със здравен сертификат

Атина се готви за тежка конфронтация, ако карантината на европейските туристи, посещаващи страната, бъде наложена, когато се завърнат в родината си. Страната ще настоява за равно третиране в транспорта и здравните протоколи, независимо дали туристите пътуват по суша, въздух или по море.

Гърция изпрати осем предложения за рестартиране на туризма до Европейската комисия, които според гръцките власти трябва да бъдат приети от всички държави-членки на ЕС. 

"Нашата цел е да работим в посока отваряне на границите за свободно пътуване в ЕС от 15 юни. Не трябва да има карантина или други забранителни изисквания при завръщането", пише в документа. Освен това предложението предполага, че няма да се изискват тестове за пътуване между райони, „които са показали ясни и постоянни доказателства, че ситуацията с COVID-19 е под контрол“.

НА ПРАГА НА ЛЯТОТО: Българските плажове очакват първите си посетители от 1 юни

"Единният пазар остава основата на нашия съюз. Без свободното движение на стоки, услуги, хора и капитали Европейският съюз не може да оцелее. Трябва да защитим целостта и неделимостта на четирите свободи, които са еднакво важни.  Не може да има дискриминация или разграничаване в туризма", пише още в гръцкия документ.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.