Почивката в чужбина ни излиза скъпо. Тази година ще ни струва 14 дена под карантина

Мерките спрямо всеки влизащ в България, остават без промяна. Това означава задължителна 14-дневна карантина, дори да сме били в чужбина само за уикенд. Ще се окажат ли българското море и курорти единствен възможен избор това лято?

Дори след 13 май задължителната карантина при връщане в България остава 14 дни. Така една почивка в чужбина, дори кратка, може да ни струва доста скъпо. Не в пари, а във време. Така ако отидем за 6 дена в Гърция например, където вече са готови с условията за туризъм по време на криза, то ще трябва да си пуснем 20 дни отпуск, за да си изкараме и карантината.

В ОЧАКВАНЕ НА СЕЗОНА: Какви мерки предприемат по Южното Черноморие?

А в отговор на въпрос на NOVA дали тази карантина може да падне, министърът на туризма Николина Ангелкова призова да прекараме летния си отпуск на нашето черноморие.

Със строга организация и мерки, Гърция вече е готова да посрещне първите чужди туристи, което накара много българи да започнат да планират почивка там. Сред тях е и Ивелина със семейството си. Размисля, след като чува думите на здравния министър Кирил Ананиев в ефира на NOVA.

„Хората, които искат да пътуват зад граница, трябва да знаят, че подлежат на 14 дневна карантина. Това е една от мерките, която остава да действа“, каза Ананиев.

„Пълен абсурд е това за мен. Няма как да се случи, защото хората по принцип почиват десет дни. Ако след това трябва да бъде 14 дена в карантина, кой работодател ще си позволи работника му да отсъства един месец“, смята Ивелина.

Kината, музеите и галериите отварят отново (ЗАПОВЕД)

Тази мярка ще откаже огромна част от туристите, смятат от агенциите. „Ще бъдат затруднени и от гледна точка на това, че хората вече използваха част от отпуската си. Така че се надяваме в този ред на мисли да има промяна“, смята туристическият агент Десислава Нешева.

Промяна е възможна. От министерството на туризма чакат решение на Европейската комисия.

„Аз първо бих искала да призова всички българи да почиват на българското черноморие и да изберат България за своята почивка. По отношение на пътуванията в чужбина зависи от условията както на приемащата страна, които изисква. На този етап, ако пътувате в Гърция или в Турция особено за Гърция както попитахте, ще е нужна както и г-н Ананиев каза 14 дневна карантина, когато се върнете в страната“, каза министър Ангелкова.

За сметка на това българските плажове очакват първите си посетители от 1 юни. „С 20 квадратни метра за един чадър с 2 шезлонга, където ще може да се ползват само от едно семейство 2 метра разстояния между хората", допълва Ангелкова.

Министерството на туризма подготвя декларации за чужденците, които влизат у нас. С тях ще трябва да гарантират, че не са болни от коронавирус. Все още не е ясно дали ще трябва да го доказват с резултати от тестове и медицински бележки.

Яснота за точните правила за пътуване и почивка  в Европейския съюз  ще има след заседание на Европейската комисия на 13 май. Едно е сигурно, на същата дата в България пада извънредното положение и тук туризма и пътуването ще бъдат напълно свободни.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.