Това става след среща на търговци с премиера

Зелена светлина за последния блокиран бизнес - моловете! Големите търговски центрове ще могат да отворят още в понеделник, при ясни правила за хигиена и безопасност.

В много от моловете вече тече трескава подготовка за отварянето в понеделник.  Движението ще бъде еднопосочно, на принципа по който се движехме в парковете. Ще има обозначителни табели, които ще оказват на къде можем да се движим. По един вход и един изход, според спецификата на конкретния мол. Носенето на маски - задължително, пипането на артикули, не е никак препоръчително. Тъй като и в момента центровете работят частично, отворени са магазините за храни и аптеките,  вече са поставени уреди за дезинфекция на ръце.

Магазините в моловете търпят големи финансови загуби

След два месеца на червено, зелената светлина дойде и за търговските центрове. „За нас наистина е време да отворим, защото може би още една-две седмици, нещата щяха да станат доста сложни“, сподели Николай Върбицалиев.

Той е управител на картинг писта в търговски център.  За часове се сдобил с необходимите уреди за дезинфекция. „Това се случва посредством специална машина, която използва пара със 160 градуса, под много голямо налягане и имаме сертификат, че самата машина, може да убие всеки един вирус или микроб”, коментира Върбицалиев.

Отварянето на обектите бешие договорено на среща на бранша с премиера Бойко Борисов. „Заетите лица в този сектор са над 290 хил., тяхното неработене, тяхното не участие в икономкита, вреди не само на техните бюджети, но и на бюджета на сама държава“, каза министърът на икономиката Емил Караниколов.

Премиерът поиска гаранции от управителите на центровете за пълна дезинфекция и строга организация на работа.

КРАЙ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ: Как живяхме последните 60 дни?

 

 

Търговските центрове обещаха, че пропуски в работата им няма да има. „В мола най-вероятно ще е най-дезинфекциране място именно поради страха да не се получи повторно затваряне”, коментира Тодор Тодоров от Българската ритейл асоциация.

Междувременно от асоциацията, която обединява десетки търговци, поискаха от моловете намаление на наемите. „Отсрочката отдавна не е решение, трупането на нови задължения няма да ни помогне с нищо, ще ни направи още по-несигурни. Искаме редукция, намаление, процентът е ясен-  от 50 нагоре“, каза Тодор Тодоров.

При пик на заразени обаче, моловете може отново да затворят врати.

 

Репортер: Благой Цицелков

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.