Какви са загубите и ще се спасят ли фирмите от фалити?

С облекчаването на мерките, редица бизнеси и сектори у нас се опитват отново да заработят нормално. Сред най-засегнатите от кризата се оказва мебелното производство. В бранша през последните два месеца има близо 40% спад в поръчките и масово освобождаване на персонал. 

Емил Караниколов: В държавните бензиностанции ще има стандарт за качество

„Нашите данни към този момент сочат, че близо 80% от предприятията са предприели действия по частично или цялостно освобождаване на персонал. Браншът дава препитание на над 45 хиляди души и цифрата определено е сериозна. Нашият сектор е изцяло ориентиран към износ, а в условията на тази криза поръчките са драстично по-малко. Фирмите, които работят изцяло за износ, са в много тежка ситуация. Има такива, които вече са затворили“, каза Даниела Петрова от Браншовата камара на дървообработващата и мебелната промишленост.

 

 

„Не повече от 15% от колегите са подали документи по мярката 60/40. Браншът не припознава тази мярка като адекватна на ситуацията. Ние работим с много малка печалба и резервите, които бихме могли да генерираме, са в изключително ниски размери. Когато едно предприятие е стигнало до там да спре да функционира, не е редно работодателят да плаща 40% за неосъществен труд“, каза производителят на мебели Марин Генов.

По данни на Европейската конфедерация на мебелната индустрия заради кризата се очаква спад с близо 30% на годишна база. А родните производители прогнозират сериозен спад в поръчките и в следващите месеци.

Целия материал гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.