Това заяви премиерът Бойко Борисов

Пада карантината за пътуване в Гърция и Сърбия от 1 юни, но само за командировки, пътувания по семейни причини, дипломатически, хуманитарни и транспортни въпроси. Очаква се решението и на румънския парламент. 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след Четиристранната среща, която се проведе чрез видеоконферентна връзка и по инициатива на Борисов. "Знаете, че румънското правителство е в оставка, силно се надяваме да вземат решение, което да е в унисон с решението, което взехме с Гърция и Сърбия, така че да махнем 14-дневната карантина и там", добави премиерът.

Преминаването ще става със специални декларации, каза още той.

"На границите ще има декларация, семпла, с трите имена, в която ще пише: нямам симптоми, не съм под карантина, запознат съм със съответната епидемиологична обстановка и пътувам на собствен риск. Трябва да се впише и телефон за контакт", обясни Борисов.

"Това са декларации за съгласие, за това, че лицата са уведомени за обствановката, осъзнават риска и са готови да го носят, както и за това, че пребивавайки на територията на страната, ако се разболеят или бъдат поставени под карантина, да са наясно с всички условности“, заяви министърът на транспорта Росен Желязков.

ОФИЦИАЛНО: Отварят детските градини и яслите (ВИДЕО)

По думите на Борисов активно се водят разговори с Австрия и с Германия.

"От 1 юни мислим изцяло да отворим ресторантите в България. От понеделник, 25 май, отпада карантината за всички международни шофьори, влизащи в страната", заяви още Борисов.

"Всички страни поздравиха България за начина за справяне с епидемията и затова ние сме и първи за облекчаване на мерките", каза той.

"Важно е да се научим да спазваме мерките за дезинфекция и да се научим да живеем с вируса и мисълта, че е тук и с премерен риск да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари", категоричен бе премиерът.

11 външни министри от ЕС: Свободното движение на хора трябва да бъде поетапно възстановено

Бойко Борисов, президентът на Сърбия Александър Вучич и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаването на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в условията на пандемията от COVID-19. Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време - като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса.

Във видеоконференцията участваха и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

Отпада карантината за всички шофьори на автобуси и камиони

В разговора с лидерите на Сърбия, Гърция и Румъния премиерът Борисов казва, че смята, че от  1 юни може да разглеждаме територията на 4-те страни "като една пандедмична зона".

„Вие сами виждате, че данните са такива, че точната дума е премерен риск. Да направим така, че да заработят повече системи, което да гарантира някакви приходи в хора, заплати, и в бюджета“, заяви Борисов.

 

 

А заради пандемията загубите за бюджета вече се изчисляват на 3 милиарда и половина.

„В средата на юни ще знаем дали ще може да изплуваме сами или ще си помогнем с кредит. Най-важното в момента е всеки лев, всяко евро, всеки долар да донесем в държавата, хората да работят и да си получават запалтите. Колко заеми ще вземем ние, по-добре сега да се стегнем и да излезем от платото и да тръгнем нагоре, където бяхме“, коментира премиерът.

На въпрос относно протестите на превозвачите Борисов отговори, че всички мерки, които правителството предприема, целят да се облекчи работата на превозвачите. "Ако се тегли такъв заем от ЕС, всяка една от нашите държави трябва да издаде банкова гаранция, която за България е над 100 милиона евро, като тогава трябва да се включим в такива проекти. Ако ние сме некоректни, вземем и похарчим тези пари, какво ще правим през тези две години? Да, много ни се развързаха ръцете, но става въпрос за нашите пари по програми, а не за допълнителни пари. И не на последно място, България все още чака 1 милион теста за коронавирус, въпреки недостига тестуваме средноевропейски толкова, колкото и всички останали в ЕС", категоричен бе Борисов.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.