Нулева данъчна ставка искат от бранша за последните два месеца

Заради създалата се ситуация-таксиметровите компании вече предприеха мерки за сигурност спрямо шофьорите и пътниците. Големите фирми монтираха прегради, а  клиентите се возят само на задните седалки. 

Драстичен спад в таксиметровите услуги през последните месеци. Само за ден след обявяването на извънредното положение спадът на адресите е бил с над 70%., съобщи управителят на таксиметрова компания Калин Кокошаров. "Първата седмица от май отбелязахме ръст от 10%. Хубаво е, че ръстът става все по-активен, което означава, че бизнесът в София се събужда“, добави той.

Масови фалити грозят таксиметровите фирми заради извънредното положение

Той допълни, че към този момент фирмата е снабдила с предпазни стъкла над 800 автомобила, като се очаква до края на седмицата те да са вече 1000. „Това се оказа един изключително подходящ продукт, който дава сигурност на клиентите и шофьорите. С допълнителните предпазни мерки, като маска и дезинфектант, мисля, че нивото на защита е добро“, допълва Кокошаров.

„Клиентите реагират изключително добре на тази преграда, защото тя им дава чувство за допълнителна защита. Повечето клиенти спазват стриктно мерките и разполагат със собствен дезинфектант и ръкавици“, казва шофьорът Георги Младенов.

 

 

В таксиметровата компания, в която работи Георги се извършва и задължителна дезинфекция на купето на автомобилите. А за да се облекчат компаниите и да се минимизират разходите, от браншовата организация настояват за по-нисък патентен данък за такситата в столицата. В момента налогът е 850 лв. 

„В големите фирми спадът може да е около 50%, но при по-малките  той е между 70%-80%. Почти всички фирми са предприели противоепидемични и хигиенни мерки в колите си. Ние сме изпратили искания до Министерския съвет и Министерството на транспорта, като основните са общините да променят данъка. Ние сме единствените, които плащат данъци предварително, което означава, че 100% от нас вече са платили данъците си. Според нас ставката за тези два месеца трябва да бъде нулева“, каза Спас Атанасов, председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България.

От таксмитровите компании са успели да постигнат съгласие с банките за временно замразяване на лизингите на автомобилите, което е дало глътка въздух за шофьорите през последните два месеца.

Още по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.