Той е запазен в оригиналния си вид и е на повече от 3 века

За първи път от 50 години насам уникален славянски ръкопис от 18 век получи Народната библиотека “Иван Вазов“ в Пловдив. Културната институция успя да откупи ценната реликва в навечерието на 24 май. Веднага след отпадането на ограничителните мерки, тя ще бъде показана на обществеността. Но за първи път сега ще я видят зрителите на NOVA.

Честит 24 май - Ден на българската просвета и култура и славянската писменост

Ръкописът е на повече от 3 века. Запазен е в оригиналния си вид. Той е на старобългарски език и е използван от свещеници при богослужението им в малка църква в Омския край на Сибир.

"Тук говорим за паметник, който е в целия си размер, без липсващи страници, който е над 370 страници и включва всички катизми на псалтира. Това е един всъщност уникален обект. Черковнославянският език всъщност не съществува. Това е среднобългарски език с руска редакция и е живият мост между двете славянски огнище на културата и религията", обясни  д-р Петко Георгиев от отдел “Специални сбирки“  към Библиотеката.

Как отбелязваме Деня на българската просвета от създаването му до днес?

Библиотеката е откупила реликвата от българския инокописец Ангел Радушев, който се сдобил с ръкописа, докато реставрирал сибирската църква. Като подарък на библиотеката той дарил и етиопски пергамент, който се предполага, че е на повече от 1000 година.

"Етиопското писмо много наподобява глаголическото и за нашата библиотека това е първият такъв ръкопис, който придобиваме", каза Георгиев.

Така на Балканския полуостров пловдивската библиотека се нарежда сред петте хранилища на славянски ръкописи. А жаждата за духовна храна не секва дори във времето на пандемията.

"Отанахме наистина приятно изненадани от огромния интерес на нашите читатели, защото за първи път, откакто аз съм директор, видях да има опашка пред библиотеката, както пред големите хипермарките на разстояние един от друг, които искаха да върнат и да вземат нови книги", сподели директорът на Библиотеката Димитър Минев.

Средно между 23 и 25 хиляди нови заглавия успява всяка година да набави за читателите си най-голямата библиотека в Пловдив.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.