Страната подкрепя прекратяването на ограниченията за пътуване в рамките на ЕС от 15 юни

Музеите и паметниците на културата отварят във Франция от 2 юни. Изисква се обаче носене на маски при посещение в тях.  От следващата седмица ще бъдат отворени и парковете и градините.  Това обяви премиерът Едуар Филип, представяйки нова, втора поредица от мерки за премахване на ограниченията, наложени по-рано във връзка с пандемията от коронавирус.

Туристите ще могат да се насладят на почивка в курортите от 22 юни. От същата дата отворени за посещение ще бъдат и киносалоните. Театрите пък вероятно ще приемат публика от 2 юни, но при спазване на правилата за социална дистанция.

Френското правителство реши да премахне забраната за работа на кафенета и ресторанти от 2 юни като част от облекченията. Премиерът Едуар Филип обяви също, че още повече училища ще отворят отново. "Ще отворят само терасите на ресторантите и кафенетата", каза премиерът, като допълни, че в помещението не трябва да има повече от 10 души.

В ресторантите в Париж могат да се заемат само външни маси. Сервитьорите и готвачите ще трябва да носят маски по всяко време, а клиентите при влизане и излизане, каза премиерът.

Театри, читалища и танцови школи отварят врати

Що се отнася до баровете, няма да се сервират питиета на барплотовете, което носи по-висок риск от заразяване на хората.

Протестиращи блокираха автомобилни заводи в Испания и Франция (ВИДЕО)

Но Филип повтори, че вирусът, отнел повече от 28 500 живота в страната до този момент, "продължава да циркулира", а стотици хора все още се лекуват в интензивно отделение.

Вече е задължително да се носи маска за лице в градския транспорт.

Филип каза още, че френското правителство е решило да премахне забраната за движение в страната на повече от 100 км от местоживеенето.

"Въпреки това не бива да намалявате бдителността си и да забравяте, че колкото по-малко пътувате, толкова по-малко вирусът ще има възможност да се разпространи в цялата страна", заяви премиерът, обръщайки се към французите.

Франция подкрепя прекратяването на ограниченията за пътуване в рамките на Европейския съюз от 15 юни, заяви премиерът Едуар Филип.

Той каза пред репортери, че Франция е "отворена" за подобен ход, без да се налага карантина на пътуващите. Но той каза още, че карантината ще бъде наложена от Франция като "реципрочен" ход, ако други държави приложат такива мерки. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си