Те са притеснени, че докато чакат и все още нямат отговор на въпросите си, шансът им за бебе намалява

Пациенти сигнализираха пред NOVA, че дори след края на карантината не могат да започнат ин витро процедури, защото клиниката им не отваря. Междувременно срокът, даден им за безплатно финансиране от фонд „Ин витро”, продължава да тече и е възможно да изпуснат крайните срокове. 

Важно е да се отбележи, че отделенията, които все още не са отворили, не са в нарушение на закона, тъй като в него ясно е разписано, че всяка клиника може да заработи отново едва, когато е готова. Пациентки обаче са притеснени, че докато чакат и все още нямат отговор на въпросите си, шансът им за бебе намалява.

С въпроси без отговор, от седмици насам във форумите за асистирана репродукция буквално ври и кипи. Руслана Асенова също чака за инвитро и всеки ден обсъжда казуса с другите като нея. Категорична е - с всяка следваща седмица в бездействие, намалява възможността й да забременее, тъй като е почти на 40-сет години. От Болница Лозенец, където са документите й обаче не й давали конкретен отговор кога ще може да стартира процедура. „Зелена светлина до днес не получихме! Всеки понеделник звъним на доктора, той и той е доста притеснен, не знае какво да ни отговори, защото той самия няма отговор. Каква е причината никой не му казва”, коментира тя.

Руслана вече обмисля да смени болницата с такава, чиято клиника вече работи. Прехвърлянето на документи не сложно, обясниха гинеколози.

По-големият проблем обаче е факта, че тече срокът за тези, които вече са получили подпис и имат разрешение за процедура, платена от Фонд „Асистирана репродукция”.  Беше удължен с още 6 месеца след обявяване на извънредното положение, но е възможно и те да изтекат в очакване на решение. А във вторник вечер зрители съобщиха, че след нашата намеса днес са получили потвърждение от болница „Лозенец”, че ще могат да започнат ин витро процедурите си.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.