Евродепутатът коментира има ли нужда от закон за колекторските фирми

„Огромни бяха икономическите последици от това, което се случи, върху българските граждани. Приеха се мерки, които спряха държавните и частните съдебни изпълнители. Но тези месеци колекторите продължиха да събират вземанията, и то по брутален начин”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след новините” евродепутатът Емил Радев.

„В България има закон. Принудително вземане може да стане само по реда на Гражданско-процесуалния кодекс. Не може да се връщаме в мутренските години, с бухалките да заплашват и притискат гражданите. Да не говорим, че в огромната си част гражданите не са получили уведомление от първоначалния кредитор, че е прехвърлено тяхното задължение на колекторски фирми”, каза Радев.  Той обаче смята, че предложеният законопроект по темата от Мая Манолова ще „легализира лошите практики на колекторите”.

„В българското законодателство ясно се казва кой може да събира – това са съдебните изпълнители, при строг съдебен контрол. С този законопроект легализираме колекторските фирми, които да събират с методи, непредвидени в българското законодателство до момента. Някои насилствени практики намират легализация в този проект”, смята Радев.

Според него в момента е много важно да се защитят гражданите, които изпитват трудности.

„Трябва да се въведе абсолютна давност от 10 години. Най-накрая в България трябва да се сложи край на „вечните длъжници”. Трябва да се въведе абсолютна давност и да се въведе доброволното изпълнение. Трябва да се даде шанс на над 600 000 български семейства да започнат на чисто, да започнат наново да градят семейната си икономика”, каза още Емил Радев.