Образувана е преписка по информация в медиите за разрушаване на завода

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на транспорта за финансово-икономическото положение на „БДЖ-Трансимпекс“ АД и кмета на София за състоянието на Локомотивно-вагонния завод в столицата, по-известен като жп завода зад Централна гара.

Образувана е преписка след самосезиране по информация в медиите за разрушаване на завода. Според представените данни капиталът на дружеството се разпределя между „БДЖ" АД - 35% и „Трансимпекс" ЕАД - 65 %. Държавата участва със застроен терен с площ 49 217 кв.м. и 33 сгради с обща застроена площ от 28 616 кв.м., както и машини, оборудване, транспортни, средства, стопански инвентар и програмни продукти.

ВАП иска от транспортното министерство да провери изпълнението на задължението за представяне на тримесечните и годишните отчети, съответствие на отчетите на изискванията те да съдържат информация за финансовото и икономическото състояние на дружеството, за съществуващите проблеми и мерките за разрешаването им.

По време на проверката трябва да се набави и информация за конкретни мерки, предприети по сведенията от отчетите - формулиране на указания и контрол за изпълнението им, сезиране на други компетентни административни органи по поставените въпроси, съдействие по правни или фактически въпроси и т.н. Изискани са и сведения за това дали представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството изготвят бизнес програма за целия срок на договора за управление и поотделно за всяка година в съответствие със стратегията за развитие. Тя трябва да съдържа конкретни икономически показатели като рентабилност, производителност, обем на продажбите, печалба или намаляване на загуба, нови пазари, използване на съоръженията, поддържане на определен брой работни места, финансови задължения, инвестиции и др., както и информация за усвояване на гаранцията от представителите на държавата в органите на управление и контрол в дружеството.

ВАП изисква от кмета на София да предостави информация за действията, които е предприела Столичната община за съхраняване на целостта на Локомотивно-вагонния завод.

Резултатите от проверките трябва да бъдат обобщени в доклади и да се предоставят на ВАП в най-кратък срок.

От Министерството на транспорта заявиха за НОВА, че Росен Желязков вече е възложил на "Холдинг БДЖ" да изготви доклад за фактите, заедно с необходимите документи, които да бъдат предоставени на ВАП. 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.