Те обсъдиха дългосрочния бюджет на Европейския съюз

Европейските лидери се събраха на виртуална среща. 27-те обсъждаха по видеовръзка дългосрочния бюджет на Европейския съюз и най-вече допълнителният пакет от 750 милиарда, предложен като помощ за последиците от епидемията.

И за двете все още няма съгласие, като лидерите продължават да преговарят кой колко пари трябва да получи и при какви условия да бъдат взети и отпуснати заемите.

ЕП: ЕС да се готви за Brexit без търговска сделка

Днешната среща беше първата, на която евролидерите обсъждаха конкретно предложението на Комисията. То предвижда 750 милиарда евро помощ след пандемията, в допълнение към дългосрочен бюджет на Евросъюза от 1 трилион и 100 милиарда.

"Предложението за финансовата помощ е амбициозно, но и балансирано. Заедно с дългосррочният бюджет представлява огромен пакет за стимулиране на икономиката. То не е само помощ за страните, засеганти от вируса, но и на тези, чиито икономики пострадаха индиректно, в резултат на карантинните мерки", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Още преди заседанието се знаеше, че няма да има решения днес. Някои държави, като тежко засегнатите от коронавируса Италия и Испания, смятат че помощта трябва да дойде бързо и без допълнителни условия. Шеговито наричаните "пестеливата четворка" Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания не искат парите просто да се дават, а да бъдат обвързани с ангажимент получателите да намалят огромните публични задължения, които управляват.

България поздравява Германия за председателството на Съвета на ЕС с инсталацията „Българските букви“ (СНИМКИ)

"Не подценяваме трудностите пред договарянето на бюджета. По различни теми видяхме, че има нужда от още дискусии. Тази видеоконференция беше важна. В трите седмици, откакто беше предложен плана, имахме възможност да го разгледаме и да разясним на отделните страни определени части от него. А днес преминахме към същинските преговори", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

В момента предложеният от Еврокомисията план няма достатъчно подкрепа сред лидерите, за да бъде приет. Но положителният знак е, че когато планът беше обявен, нито една страна не каза, че го отхвърля. Същевременно Европейският парламент също се намеси.

"За нас е ключово, заедно с дългосрочният бюджет, да бъде увеличен капацитетът на Евросъюза да набира собствени ресурси. Това е червена линия, която не може да се прекрачва", каза председателят на Европейския парламент Давид Сасоли.

Сасоли иска лидерите да предоставят на депутатите ясен план какви допълнителни данъци ще бъдат въведени в европейските страни, за да бъдат изплатени заемите, които ще се вземата заради пандемията.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си