С положителна проба е и съпругата на световния номер 1 в тениса

Тенисист номер 1 в света Новак Джокович е с положителен тест за коронавирус. Заразена е и съпругата му Йелена. Двете им деца са с отрицателни проби, съобщава сръбският сайт "Блик". 

Джокович и семейството му се изследваха в Белград, след като стана ясно, че и други тенисисти, участвали в благотворителния турнир „Адриа тур”, дадоха положителни проби. Заразени се оказаха Григор Димитров, сърбинът Виктор Троицки и хърватинът Борна Чорич. Всички те участваха в турнира, организиран от Джокович, като имаха мачове в Белград и в Задар, Хърватия.

Григор Димитров е заразен с коронавирус

Над 600 са контактните на заразените играчи и треньори само в Задар. Под карантина са и играчите от местния баскетболен клуб заради проведен мач с тенисистите. Затворен е и един от ресторантите в града, в който се е провела официалната вечеря на тенис звездите, на която е бил и Григор Димитров.

Отмениха финала на турнира в Хърватия заради положителната проба на Гришо

Джокович няма никакви симптоми на заразата и се чувства добре. Той ще бъде изолиран за 14 дни, се казва още в информацията.

„Всичко, което направихме през последния месец, беше сторено с чисто сърце и най-добри намерения. Турнирът ни имаше за цел да обедини хората и да предаде послание за солидарност и състрадание, както и да даде поле за изява на тенисистите от Югоизточна Европа в момент, след като редица състезания бяха отменени заради пандемията. Всичко беше организирано с благотворителна цел, в помощ на нуждаещите се. Фактът, че толкова много хора откликнаха, стопли сърцето ми”, казва Джокович в официално изявление.

Той изразява съжалението си за разпространението на заразата. „Надявам се, че вирусът няма да има сериозни последствия върху здравето на нито един от заболелите. В следващите 14 дни ще остана изолиран и ще повторя теста за коронавирус след пет дни”, пише още световният номер 1.

Вълна от критики срещу Джокович след заразяването на Гришо с COVID-19

Междувременно стана ясно, че още един човек от щаба на Григор Димитров е носител на инфекцията – физиотерапевтът Алгис Христов. Той е бил с Димитров само на турнира в Белград. Това още повече засили съмненията, че инфекцията сред тенис елита тръгва именно от Сърбия. Само там участва и Виктор Троицки. Сърбинът обяви, че не само той, но и бременната му в деветия месец съпруга е носител на инфекцията.

„Съпругата ми си направи теста в петък, а аз в неделя, веднага след като тя се оказа положителна. Тестът на дъщеря ни е отрицателен", обяви Троицки.

А болницата в хърватския град Задар е в готовност да посрещне нов бум на заболели, обяви здравният министър. 

„Досега 47 души са поставени под карантина, има повече от 600 обаждания от контактни граждани”, обясни Вили Берош, здравен министър на Хърватия.

От ATP пожелаха бързо възстановяване на всички заразени и съобщиха, че готвят по-строги правила за бъдещите турнири.

„Продължаваме да призоваваме за социална дистанция и спазване на всички правила за безопасност. За да възобновим турнирите от 14 август, както планираме, ще бъдат въведени допълнителни специални медицински протоколи и ще бъдат осигурени допълнителни предпазни мерки", заявяват от ATP.