Това обяви зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров

Няма изменение в радиационната обстановка в България. Това заяви зам.-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Борислав Станимиров, цитиран от БНР.

„От вчера имаме информация, че в района на Швеция са се появили ниски стойности на изменение на радиационната обстановка. Имахме запитване от Международната агенция в този период дали в нашата страна се е случвала някаква авария. Естествено, при нас няма такъв случай”, каза още Станимиров.

Няма радиация от АЕЦ "Чернобил" във въздуха над България (ВИДЕО)

По думите му радиационната обстановка по данни на Националната система за радиационен мониторинг е без изменение в последните три седмици. „Затова нямаме основание да смятаме, че над страната има каквито и да било проблеми с радиационния фонд", категоричен бе Борислав Станимиров.

Коментарът на Станимиров идва след информация на АФП за леко повишение на радиоактивността, регистрирано във Финландия, Швеция и Норвегия. Според нидерландския Национален институт за обществено здраве и защита на околната среда повишението идва от източник в Западна Русия.

В тази част на страната има двете атомни електроцентрали "Ленинградская" и "Колская", но там не е имало инциденти, твърдят от държавното предприятие "Росенергоатом". 

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.