По-късно той е бил открит на обект, в който приемат метал

Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса. Вчера в социалните мрежи се появи снимка, на която се вижда, че е изчезнал бюстът от паметника и е останал само постаментът.

„Паметникът се намира в сравнително централна част на града. Първоначално си помислихме, че това е колаж и не подозирахме, че може да е извършен подобен варварски акт”, разказа Максим Димитров - представител на Конгреса на българите в Украйна.

ВАНДАЛСКИ ПРОЯВИ В САЩ: Потрошиха два паметника на Колумб

„По-късно от полицията съобщиха, че паметникът е намерен. Той е бил открит на обект, в който приемат метал”, каза още той.

Временно управляващият генералното ни консулство Мирослав Енков е разговарял с началника на Приморския отдел на Националната полиция на Украйна в град Одеса Вячеслав Маковей. Според него бюстът на Христо Ботев се намира в полицията и е в добро състояние.

Разследването до момента е показало, че бюстът е бил откраднат в нощта срещу 30 юни с цел предаване срещу пари в пункт за изкупуване на метали. Извършителят на престъплението се издирва.

Началникът на Приморския отдел на полицията в Одеса е поел ангажимент да направи всичко в рамките на възможностите си за поправяне на паметника. Представители на българското национално малцинство в Украйна вече са изразили желание да съдействат за неговото възстановяване.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.