Това ще струва над 1 милиард на бюджета, обясни премиерът

Днес ще искам да подкрепите нов дизайн за мярката 60/40 – досега по нея сме платили около 130 милиона лева безвъзмездно и сме запазили 160 000 работни места в близо 9 000 предприятия. Има подадени около 17 000 заявления по мярката за около 300 000 работници. Помогнали сме на микро, малки, средни и големи фирми – има и една с 2800 души работници. Това съоъбщи премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Министерския съвет.

В понеделник всички одобриха мярката в Тристрания съвет, допълни премиерът.

Тристранният съвет се споразумя как да продължи мярката 60/40

Новата мярка ще действа до 30 септември и ще запази 300 000 работни места, ще ни струва милиард на бюджета. Това са безвъзмездни мерки, не са заеми.

Вчера СЗО пак ни уплаши много, и изобщо съжалявам, че в тези месеци толкова пъти се менят позициите – със, без маски – а ние следваме протоколите на СЗО. Вмера казаха, че най-лошото теръпва предстои в условия, в които държавите търсят разхлабване на мерките и връщане към нормалния живот.

 

 

„Колко дисциплинирани са българите, когато отиват в чужбина! А ние когато поискахме информативна декларация по КПП-тата, какъв шум беше! А сега Гърция като въведе електронните декларации, нищо никой не каза, чинно си ги попълват. Ние искаме да държим хората, които ще пътуват, - информирани", допълни премиерът Борисов.

Премиерът Борисов също призова за дисциплина от страна на феновете довечера по време на мача за финала за Купата на България.

„Да призовем довечера привържениците на двата клуба на финала да бъдат през седалка. Здравният министър да отиде и лично да контролира на място, щом се обажда. Просто жестът, който правим, за да се порадват, нека да ни върнат с разбиране и внимание, а не след това да получаваме упреци и да затворим присъствието на зрителите. Нека като българи да дадем пример, че можем да го правим”, каза Борисов.

За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.