Според него бройката на регистрирани случаи у нас може да достигне 20 хиляди до края на септември

„За съжаление нивата на заразата у нас са доста сериозни. Днешните положителни проби са около 6% от всички взети. Това ще натовари системата и допълнително ще затрудни работата ни”. Това каза в ефира на "Здравей, България" директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов.

Проф. Балтов: При спортуващите има по-голям риск от зараза с COVID-19

Той обясни, че причината за голямата бройка е разпускането на мерките и неносенето на лични предпазни средства. „Освен в градския транспорт и другите закрити места, не е лошо маските да се носят и по улиците, когато има повече хора. Носенето на маска е от изключително значение. Във Франция ги носят, дори когато се разхождат сами по улиците”, добави проф. Балтов.

„Случаите във Варна и Пловдив вече са повече, което говори, че там няма да имаме клъстерно, а дифузно разпространение на заразата. То би било много по-трудно за контрол от колегите от РЗИ”, каза още шефът на "Пирогов".

Професорът не смята, че има тенденция да излезем от платото на заразата. Според него броят регистрирани случаи у нас може да достигне 20 000 до края на септември.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.