Приходът от застраховките е бил в размер на 200 милиона лева

За първите четири месеца на тази година българите са застраховали най-много автомобилите си. Приходът от застраховките е бил в размер на 200 милиона лева - или 25% от всички застраховки.

Криза или не, българинът застрахова - и по време на карантина, и по време на извънредна епидемична обстановка. Първо застрахова колата си - с каско и задължителната „Гражданска отговорност".

Какъв риск покрива застраховката "Гражданска отговорност"?

805 милиона лева е приходът на застрахователите за първите четири месеца на годината. Това е с половин процент по-малко от същия период през миналата. Изплатените обезщетения пък, са близо 300 милиона лева - с 5% повече. За да се случи това обаче, от бранша проявили гъвкавост, обясняват от Асоциацията на застрахователите. Дигитализирали услугите си, въвели опция за завеждане на щети от дистанция, започнали огледи онлайн и не само.

 

 

„Всички застрахователи намериха начин да облекчат положението на клиентите си с удължаване на сроковете за завеждане на щети, с увеличаването на покритието на някои застраховки - например масово COVID-19 го нямаше в застраховките преди. Много застрахователи го включиха този риск, дори по вече съществуващи полици”, казва Нина Колчакова - гл. секретар на Асоциация на българските застрахователи.

Ще покриват ли туристическите застраховки случаи на коронавирус?

Застраховките "Помощ при пътуване" и "Заболяване" са тези, отбелязали най-сериозен спад през първите 4 месеца на годината. Ръст обаче има в изплатените по тях задължения. Иначе, след класиката каско, най-много сме застраховали дома си - срещу пожар, природни бедствия и кражби.

Повече по темата гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.