Изчакването за преминаване е няколко часа

5-километрова колона от автомобили на границата с Гърция. На единствения отворен за туристи пункт – „Кулата”, опашка се образува още в ранните часове. Отново огромната част от пътуващите са румънски туристи.

На самия пункт гръцките власти проверяват QR кодове и PCR тестове, а на част от преминаващите се правят повторни изследвания за коронавирус. До 15 август е удължен периодът, в който на границата с Гърция ще се изискват тестове.

През „Маказа” преминават само автомобили до три тона и половина, като туристи там не се пропускат. Напълно затворен е „Илинден” – „Ексохи”.

„Хората да не се опитват да надхитрят системата. Става дума за 30 секунди”, призова в предаването „Събуди се” гръцкият икономист Плутархос Маридакис.

„Това, което ми направи голямо впечатление е, че, когато пътувах към една от любимите дестинации на българите, нямаше нито една българска кола. Когато пристигнах тук, разпитах хората. Абсолютно всички са разочаровани - няма чужденци, няма чужда реч по плажовете и в заведенията", коментира Маридакис.

 

 

 

„Всички се надяват на вътрешния туризъм. От август започват отпуските и големият наплив на гръцки туристи", каза той.

„Балканските туристи не са единствените, които очакваме в Гърция. Традиционно те представляват 10% от наплива на туристи. Гърция залага много да остане безопасна дестинация за туристите не само за Балканите, но и за целия свят. Започват да навлизат хора от Англия и други западни държави, които са по-чувствителни към безопасността", коментира икономистът.

„Жертва се туризмът в северната част на Гърция. Огромен спад е, хората са разочаровани, но това изисква някакви жертви”, каза още той.

Наблюдавал се и ръст на новозаразените. „Преди имахме 10-15 души на седмица, а вчера имахме 78, което значи, че геометрично може много лесно да стигнем и надминем България”, каза той.

 

 

Българските туристи носят не повече от 2-3 процента от приходите в туризма в Гърция.

„Със сърбите и другиде Бълкански държави носят до около 10% от приходите към туризма”, каза Маридакис.

„Поне до 15 август за българските туристи ще има задължителен PCR-тест като условие за влизане в Гърция. В зависимост как се движат нещата, после ще се види дали ще се удължи това. Силно се съмнявам обаче това с тестовете да отпадне до края на лятото", категоричен бе той.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.