Двамата астронавти се върнаха на Земята

Исторически момент за НАСА. Първата космическа мисия, осъществена с частна техника, завърши успешно. Двамата астронавти се приводниха край бреговете на Флорида след два месеца в Космоса. Така завърши мисията, за която американската космическа агенция използваше частния кораб „Фалкон” и капсулата „Драгон”, доставени от компанията SpaceX.

Според НАСА наемането на частни подизпълнители ще спести милиарди, които могат да се инвестират в други мисии, като ново кацане на Луната или полет до Марс с екипаж на борда.

Капсулата на астронавтите кацна в Мексиканския залив малко преди 22 часа българско време. Те бяха прибрани със специален товарен кораб и откарани с хеликоптер на брега.

„Какъв удивителен ден. Днес писахме история. Навлизаме в нова ера на полета на човека в Космоса. НАСА вече не е собственик и оператор на техниката. Ние ще бъдем клиенти. Едни от многото клиенти на развит пазар за пътувания на човека в ниска орбита", заяви Джим Брайденстайн, директор на НАСА.

 

 

"Беше голяма одисея - пет, шест, дори повече години. Преди пет започнахме да работим заедно с Боб по тази програма. Да сме тук сега, като първия екипаж, летял на „Драгон” – това направо е невероятно”, каза астронавтът Дъг Хърли.

"Минаха доста години, в които нямахме възможността да изпращаме астронавти в Космоса. Сега сме супер, супер горди, че бяхме малка част от екип, който върна космическите полети от Флорида и тази възможност на цяла Америка”, коментира астронавтът Боб Бенкен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.