Британците гласуваха за напускане на ЕС на референдум през юни 2016 г.

Правителството на Обединеното кралство призова доставчиците на лекарства да натрупат запаси, за да се подготвят за евентуални проблеми по границите, когато Великобритания прекрати връзката си с Европейския съюз в края на годината.

В писмо, публикувано късно в понеделник, здравното министерство посочи как фирмите могат да се подготвят за края на преходния период на Brexit на 31 декември и въвеждането на нов митнически контрол.

Европа усеща все по-силно икономическите последици от COVID-19

"Признаваме, че световните вериги за доставки са под значителен натиск, засилен от скорошни събития с COVID-19", пише главният търговски директор на министерството Стив Олдфийлд.

Според него целта е да се осигури наличност на склад на запаси за шест седмици.

Британците гласуваха за напускане на ЕС на референдум през юни 2016 г. и след години политически дебати в Лондон, страната официално приключи 47-годишното си членство на 31 януари.

Но има споразумение с Брюксел за преходен период до края на 2020 г., за да могат двете страни да преговарят за нови търговски отношения.

Ричард Мур ще оглави британското външно разузнаване МИ-6

Въпреки продължаващите с месеци разговори, двете страни остават на противоположни позиции по някои ключови въпроси, което поражда опасения, че Великобритания ще напусне митническия съюз на ЕС и единния пазар, без да ги замени с нищо.

Правителството трупаше запаси от някои ключови продукти, включително медицински изделия, преди 31 януари, а Олдфийлд заяви, че сега целта е за осигуряване на тези запаси обратно до шестседмично ниво преди декември.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.