Страната ни няма проблем с предпазните средства и дезинфектантите в болниците

„Смъртността на вируса е функция на заболяемостта. Имаме повече починали, защото имаме повече болни. Те пък от своя страна се дължат на повече заразени хора у нас. Смъртността в България е 1%. Епидемията се развива според правилата на един такъв процес. При положение че заразените в света надминаха 20 милиона, е ясно, че болестта се разпространява и у нас. България не е откъсната от света и не е остров на благоденствието, заразата продължава да се разпространява”. Това каза в ефира на „Здравей, България” главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

171 новозаразени и 325 излекувани от COVID-19 у нас за последните 24 часа

Специалистът коментира и критичната бройка на заразени, с която здравната ни система може да се справи. Той добави, че страната ни няма проблем с предпазните средства за медици, дезинфектанти и насоки за лечението на коронавируса.

„Винаги се стремим да даваме някаква бройка за ориентация на хората. Ако много случаи се концентрират на едно място, ще е трудно. Здравната ни система се справя добре. Реагираме веднага и се опитваме да вземем всички мерки. Нямаме нови случаи във Варна, което е добре. Дори и положителните да достигнат 1000 души на ден ще успеем да ги настаним. Проблемът обаче е, че няма да има кой да ги лекува. Ние нямаме ресурса на Ухан, за да пратим 3000 лекари някъде само за една вечер", обясни доц. Кунчев.

Той обясни, че в България има около 140 специалисти по инфекциозни болести. Здравният инспектор разказа и за работата на интензивните отделения у нас.

"Голям брой апарати за изкуствено дишане бяха разпределени във всички болници. Броят им никак не е малък, но въпросът е, че във всяка болница интензивните легла са най-ограничената бройка. Те не се използват само за коронавирус, а и за много други случаи. Те трябва да продължат да работят и за пострадали при катастрофи и други пациенти със спешна нужда от реанимиране", каза доц. Кунчев.

Той добави, че хора няма да бъдат връщани от болниците при никакви обстоятелства. Въпросът бил те да получат еднакво добра грижа. 

Здравният инспектор коментира и хората, които все още не вярват в съществуването на вируса и ги покани да им го покаже. "Тези, които не вярват, са много шумни, което създава впечатлението, че са много. А това далеч не е така", каза той.

Повече по темата гледайте във видеото

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.