Утре се свиква извънредна среща на външните министри на ЕС

Извънредна среща на външните министри на Eвропейския съюз утре заради напрежението между Гърция и Турция в Средиземно море.  Събирането е по искане на Атина, а Франция изпрати бойни кораби в района. Те започнаха съвместни маневри с гръцкия флот.

По искане на външния министър на Турция, Екатерина Захариева проведе разговор с Мевлют Чавушоглу за кризата.

Гърция предприе истински дипломатически маратон, за да мобилизира международната общност. Засега партньорите й от Европейския съюз и НАТО се задоволяват с по-дипломатични призиви към Анкара. В деня на срещата на европейските първи дипломати, гръцкият външен министър ще разговаря с американския си колега Майк Помпео.

„Гърция ще защитава суверенитета и правата си. Призоваваме Турция незабавно да напусне гръцкия континентален шелф”, заяви министърът на външните работи на Гърция Никос Дендиас.

Отношенията между Гърция и Турция се изостриха

Напрежението се засили в понеделник, когато Анкара изпрати за сеизмологични проучвания изследователски плавателен съд, придружен от турски военни кораби, край гръцкия остров Кастелоризо в източното Средиземноморие. Той се намира на около 2 мили от турския бряг и често е ставал повод за напрежение между Анкара и Атина. Сега Гърция настоява турските кораби да се оттеглят, но Анкара отказва.

 

 

„Трябва да се знае, че рискът от инцидент дебне, когато толкова много военни сили са събрани в толкова ограничено пространство. В такъв случай отговорността се носи от този, който поражда тези обстоятелства”, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис.

И допълни: „Оставаме твърди в своя ангажимент за международна законност и силата на дипломацията при разрешаване на дори и най-сложните въпроси”.

По-рано подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните им зони, което според Анкара засяга нейния континентален шелф, разгневи Турция.

„Да имаш претенции към континенталния шелф чрез остров Меис, който е на 2 километра от нашия бряг и на 580 от гръцкия, не може да бъде обяснено нито с логика, нито с разум. Остров с площ 10 квадратни километра не може да има шелф от 40 хиляди квадратни километра. От гледна точка на международното право, това е едновременно безпочвено и смешно. Отново призовавам Гърция да уважава както Турция, така и закона”, заяви президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Новата ескалация в източната част на Средиземно море става основно заради проучванията на газовите залежи, към които имат претенции не само Турция, Гърция, страните от региона, а също и Европейският съюз.

Атина: Турските действия в Средиземноморието застрашават мира

Островчето Кастелоризо и съседните Ро и Стронгили нямат военно, икономическо или друго значение. Те са дадени на Атина от 40-те години, но се намират само на 2 километра от турския бряг и много далеч от континентална Гърция.

На тях живеят по-малко от 500 души, които се прехранват от туризъм и риболов. Разположението им провокира спорове между Гърция и Турция, като всеки интерпретира морското право в своя изгода.

Гърците твърдят, че островите са техни. Турция отхвърля тази теза, като изтъква, че островите са част от континенталния шелф на Мала Азия и няма как да не участва в евентуалния добив на полезни изкопаеми в района.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.