Между 120 и 150 пожара стават всеки ден в страната от началото на месеца.

Докато в Западна България се чакат порои, в източната част на страната остава в сила повишения риск от пожари. Вероятност за бързо разпространение на пламъци е обявена за осем области в страната. Причина е, че ще бъде горещо, но и ветровито.

Пожарът в Хасковско е овладян

Между 120 и 150 пожара стават всеки ден в страната от началото на месеца. В 70% от случаите те са сред природата. А основните причини са изхвърлена неизгасена цигара или небрежност по време на боравенето с огън при приготвяне на зимнина. A днес и утре в действителност има сериозна опасност от пожари в много от областите в страната. От пожарната не са подготвили допълнителни дежурства, но са готови да реагират при всяка ситуация.

Борбата с последния голям пожар между хасковските села Нова надежда и Воден продължи цяла нощ.

„ И към този момент той продължава да бушува на отделни места, остават и днес противопожарни екипи . Копали са иманяри, затова и беше много трудно погасяването му”, обясни кметът на община Хасково Станислав Дечев.

Имаше и сериозни притеснения сред живеещите в района огънят да не стигне до домовете им.

„Всъщност опасността беше да не влезе в горската територия, а след това има и две населени места , имаше такава опасност, защото имаше и вятър, който обаче утихна около 10 часа и затова успяха да локализират пожара бързо”, добавя Дечев.

За земеделските производители, които пострадаха при големите пожари в Хасковска област преди дни, ще бъде отпусната финансова помощ в размер на 400 000 лева. Причината – ясно е, че не те са ги причинили.

Потушен е пожарът на българо-турската граница

„Броят на пострадалите земеделски стопани е 54 , който сме установили , включително и един от тях с 9 изгорели животни”, каза Десислава Танева, министър на земеделието и храните.

Над 1600 са възникналите пожари от началото на месеца. Висок риск от нови пожари има в областите Кърджали, Ямбол, Бургас, Русе, Силистра, Добрич, Плевен и Велико Търново.

„Индексът за пожарна опасност ни дава едни червени и оранжеви зони, които показват, че там, на тези места е изключително лесно да възникне пожар и може много да се разпространи на голяма площ”, обясни гл. инсп. Стефан Стефанов, ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

Затова от пожарната дават съвети. „Да внимаваме , излизайки навън сред природата, вършейки селскостопанската дейност и да не изхвърляме фасове”.

При възникване на по-сериозен пожар ще бъдат привлечени допълнително огнеборци и техника. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.