„Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт", каза още той

„В изявлението си, премиерът заяви приемане на изцяло нова Конституция – не става въпрос за промени в сегашната. То ще бъде от чл. 1 и ще завърши до заключителните разпоредби на основния закон. Не става въпрос само за няколко изменения. Нещата са много сериозни”. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев за „Неделята на NOVA”.

„Промените, които предлага премиерът, донякъде биха засегнали съдебната власт. В момента с измененията на Конституцията от 2015 г. разделението на съдебната власт на прокурорска и съдийска колегия донякъде предопределя нещата, които се предлагат сега”, каза още той.

Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията (ВИДЕО)

„Предлага се създаването на Съдебен съвет на съдиите и Съдебен съвет на прокурорите. Тези органи не са непознато явление в Европа. Има страни, в които са въведени и функционират отделно и самостоятелно”, каза още той.

Радев: Премиерът няма право да иска свикване на Велико народно събрание (ВИДЕО)

„Премиерът заявява, че Висшият съдебен съвет на съда ще има 13-членен състав, от които 7 ще са избрани от така наречената „професионална квота”, а 6 ще бъдат избирани от парламента. В момента ситуацията не е много по-различна”, коментира още Магдалинчев. И допълни: „Дали ще бъдат два съдебни съвета или не, има влияние единствено по отношение на избора на тримата големи”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.