Вижте какво са открили вирусолози от университетската болница в Хамбург

Ограничено проучване на вирусолози от университетската болница в Хамбург установи, че рискът от предаване на COVID-19 сред пътниците на самолетите е относително нисък, предават Франс прес и БТА.

През март, преди предпазните маски да станат задължителни, немски туристи, инфектирани с коронавирус, се завърнали със самолет от Израел. Полетът продължил над 4 часа и през това време, за изненада на специалистите, били регистрирани само две заразявания.

България бележи спад с 32.8% спад на заболелите от COVID-19

Специалистите се свързали с всички пътници от въпросния полет. Поставили си за цел да преценят истинския риск от присъствието на заразени пътници с COVID-19 за останалите пасажери.

На борда на полета Тел Авив - Франкфурт е имало 102 души. Сред тях фигурирала група от 24 туристи. Тя е била в контакт със заразен хотелиер в Израел. Туристите били подложени на тестове при пристигането им във Франкфурт. Седем от тях дали положителни проби за COVID -19. Седем други били с положителни тестове при по-късни изследвания.

Разпространиха нова версия за появата на коронавируса

Между 4 и 5 седмици по-късно франкфуртските учени изследвали останалите 78 пътници от полета. От тях само двама се оказали заразени. Те стояли от другата страна на пътеката на седемте заразени туристи. Но изключително интересен бил фактът, че пътничка, намираща се непосредствено пред инфектираните и дълго говорила с тях, не проявила симптоми на COVID-19.

По думите на авторката на проучването Сандра Чисек още двама пътници, настанени зад седалката на заразен турист, също не били инфектирани след полета. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.